Die Todesbrücke, door Richard Martin Stern

Die Todesbrücke (originel titel: the big bridge) door Richard Martin Stern: een interessant boek dat enerzijds handelt over de bouw van een brug over een 300 meter diep ravijn, ten noorden van Santa Fe in Nieuw Mexico, en anderzijds over de liefde van twee vrouwen voor een en dezelfde man, Sam.
Naast zijn persoonlijke perikelen zijn er dan de technische en economische facetten van de bouw, en er komt dan ook nog een typisch weerfenomeen in voor, namelijk een tornada die tijdens de bruggenbouw roet in het eten wil gooien.

De bruggenbouw, gemengd met diverse technische details, en tegelijkertijd het verhaal van Sam die heen en weer geworpen wordt door de tegenstellingen van het leven in San Francisco en het leven in de ruige landschappen in Nieuw Mexico hebben mij het boek in een adem laten uitlezen.

Temeer, omdat de verschillende facetten voor mij persoonlijk geen onbekenden zijn: in mijn vroegere leven heb ik metaalbouwkunde gestudeerd, ben ooit zowel in Nieuw Mexico alsook in San Francisco geweest, maar de beschreven natuurverschijnselen zijn me godzijdank bespaard gebleven.

Geen wonder dat ik het boek in een ruk heb uitgelezen. Misschien niet een boek voor iedereen, maar voor mij was het de moeite waard.

Uitgeverij Schneekluth, Die Todesbrücke; Richard Martin Stern, 400 blz.

Richard Martin Stern
From Wikipedia, the free encyclopedia

Richard Martin Stern (born March 17, 1915 in Fresno, California; died October 31, 2001 in Santa Fe, New Mexico) was an American novelist. Stern began his writing career in the 1950’s with mystery tales of private investigators, winning a 1959 Edgar Award for Best First Novel, for The Bright Road to Fear.

He was most notable for his 1973 novel The Tower, in which a fire engulfs a new metal-and-glass frame skyrise. Stern was inspired to write the novel by the construction of the World Trade Center in New York City. Warner Brothers bought the rights to the novel shortly after its publication for roughly $400,000, and Stern’s book eventually became the movie The Towering Inferno, directed by Irwin Allen and John Guillermin and featuring an all-star cast. With an incredible fourteen million dollar budget, the film went on to earn over a hundred million at American box office.

Stern continued to write many novels, mainly mysteries and disaster-related suspense. He died in 2001 after prolonged illness.

Bibliography

Johnny Ortiz Mysteries

* Murder in the Walls (1971)
* You Don’t Need an Enemy (1972)
* Death in the Snow (1973)
* Tsunami (1988)
* Tangled Murders (1989)
* Missing Man (1990)
* Interloper (1990)

Other Novels

* The Bright Road to Fear (1958)
* Suspense: Four Short Novels (1959)
* The Search for Tabitha Carr (1960)
* These Unlikely Deeds (1961)
* High Hazard (1962)
* Cry Havoc (1963)
* Right Hand Opposite (1964)
* I Hide, We Seek (1965)
* The Kessler Legacy (1967)
* Merry Go Round (1969)
* Brood of Eagles (1969)
* Manuscript for Murder (1970)
* Stanfield Harvest (1972)
* The Tower (1973) (one of two books used to create the film The Towering Inferno)
* Power (1974)
* Snowbound Six (1977)
* Flood (1980)
* The Big Bridge (1982)
* Wildfire (1985)

Geplaatst in Boeken in het Duits.