Fräulein Smillas Gespür für Schnee, Peter Hoeg

Smilla die uit Groenland stamt, heeft een speciale relatie met ijs en sneeuw. Ze wordt in Denemarken verwikkeld in de moord op een kleine buurjongen, en probeert te weten te komen wie dit op zijn geweten heeft. Uiteindelijk blijft dat een groep wetenschappers proberen een meteoriet te bergen die aan een gevaarlijke gemuteerde parasiet een levensvorm biedt. Erg diepgaande filosofiesche betrachtingen over koloniale onderdrukking van de Inuits, de oerinwonders van Groendland, door de Denen.

Een kleine leesproef:

“Hebben jullie met Kerstmis altijd een Kerstboom gehad?”
Een vraag met een neutrale oppervlakkigheid. Maar gesteld, om te weten te komen wie hij is.
“Elk jaar. Tot ik vijftien werd. Dan is de kat erin gesprongen. En die heeft dan vuur gevat”
“Wat heb je toen gedaan?”
Pas toen ik hem gevraagd had, werd mij duidelijk dat ik als vanzelfsprekend ervan uitging, dat hij wat gedaan had.
“Mijn hemd uitgetrokken en het om de kat heengelegd. Dat heeft het vuur verstikt”
Ik stelde mij hem zonder hemd voor. In het licht van de lampen. In het licht van de kerstkaarsen. In het licht van de brandende kat.
Ik veegde de gedachte bijzijde. Die keert echter terug. Aan sommige gedachten kleeft lijm.
“Goede nacht” zei ik en stond op…

Fräulein Smillas Gespür für Schnee, Peter Hoeg

Geplaatst in Boeken in het Duits, Thriller.