De rit in de nacht, Irene Byers

De rit in de nacht

Een rit op de fiets in het holst van de nacht, over een donkere weg die geen einde schijnt te hebben, daarmee begint Jimmy’s avontuur. Het is een vlucht, deze nachtelijke fietstocht, uit het huis van oom en tante waar hij na de dood van zijn ouders heeft gewoond.

Stiekem is hij er tussenuit getrokken. Of nee, toch niet helemaal stiekem, want oom wist wat zijn plan was en hij had het goedgekeurd. Hij begreep wel, in tegenstelling tot tante, dat Jimmy liever niet bij hem in het befrijf wilde. En de enige manier om aan tante te ontkomen, was eenvoudig weg te lopen. Jimmy wilde niet op een kantoor of in een winkel werken. Hij had een heel ander plan. Hij wilde namelijk… poppenspeler worden net zoals zijn vader was. En nu was hij op weg naar de beroemde poppenspeler Pinelli. Hij had er geen idee van hoezeer de ontmoeting met Pinelli en de spannende en ongewone gebeurtenissen die daarmee samenhingen, de rest van zijn leven zouden beïnvloeden. En niet alleen zijn leven, maar ook dat van het stille eenzame meisje Fenella, en dat van haar grootvader die gebukt ging onder een zware verdenking.  En dat natuurlijk ook van de twee vrolijke dokterskinder, die nooit vermoed hadden dat er in hun dorp zulke avontuurlijke en geheimzinnige dingen konden gebeuren.
Dit is een ongewoon boek, spannend en bijzonder, omdat je zo tussen neus en lippen door ook nog het een en ander te weten komt over het boiende marionettenspel.

Jongens en meisjes van 11-14 jaar.

PRISMA JUNIORES J 129 – Het pocketboek vvor de jeugd –  Utrecht/Antwerpen – 1961 – 187 paginas

Oorspronkelijke titel: The strange story of Pippin Wood
Uitgegeven door Max Parrish, London
Nederlands van E. La Haye
Illustraties van Mary Shillabeer

Irene Byers (from the cover)

IRENE BYERS werd in London geboren. Zij begon haar loopbaan als journaliste. Het idee jeugdboeken te gaan schrijven, was toen nog niet bij haar opgekomen. Dat kwam pas, toen ze al getrouwd was en zelf twee kinderen had die iedere avond om een verhaaltje vroegen. Zij verzon de leukste verhaaltjes, en toen duurde het niet lang of zij zette ze op papier. Nu wijdt ze zich geheel aan het schrijven van spannende boeken voor jongens en meisjes can 10 to 14, en daar heeft ze zelf heel veel plezier in.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.