Biggles als juwelendief, W. E. Johns

Biggles als juwelen dief

Captain Johns is volgens een enquête de meest gelezen schrijver van jeugdboeken in Engeland. Maar ook voor de Nederlandse jeugs is hij geen onbekende meer.
Biggles is de held van een vijftigtal avontureboeken, waarvan Biggles als juwelendief een van de aardigste is. Politie-inspecteur Gaskin roept de hulp van detectivepiloot Biggles in, omdat hij in zijn maag zit met een groot aantal tot dusver onopgeloste juwelendiestallen, waarbij waarschijnlijk een vliegtuig betrokken is. Biggles gaat met een paar vrienden op onderzoek uit en zij ontdekken dat bij een zogenaamd vliegtuigongeluk een vroegere oorlogsmakker van Biggles is omgekomen. Het blijkt echter een moord te zijn: het vliegtuig was onklaar gemaakt. Biggles doet zich voor als juwelendief, laat zich door de boeven charteren als opvolger van de omgebrachte piloot om achter de naam van de leider van de bende te komen.

Het plan mislukt echter en Biggles en zijn vrienden worden door de boeven opgesloten in de kelder van hun hoofdkwartier. Maar de politie vindt op het laatste moment hun spoor en ze worden bevrijd, terwijl de diamantdieven nu op hun beurt gevangen worden gezet. Er komen heel wat avonturen aan te pas, waarvan veel jongens zullen meegenieten.

Jonges van 12-16 jaar.

PRISMA JUNIORES J 47 – Utrecht/Antwerpen – 1958 – 185 paginas

Oorspronkelijke titel: Biggles on the homefront
Uitgegeven door Hodder & Stoughton, London
Nederlands van Chr. Hilsum-Beuckens
Illustraties  van Wim Bijmoer
2e druk

(From the cover) Het zou wel een wonder zijn wanneer Captain Johns geen oud oorlogsvlieger was uit de tijd van de Fokker-driedekkers en andere wankele “kistjes”, waarmee de vliegers uit de eerste wereldoorlog elkaar achternazaten. Hij kwam inderdaad in 1913 in het leger, maakte heel de oorlog mee, reisde daarna als luchtvaart-journalist Europa rond en begon in 1939 met zijn beroemde Biggels-serie. Tijdens de tweede wereldoorllog zat hij als veteraan in Londen op het Departement voor de Oorlogspropaganda. Het aantal jongens dat in talloze landen van zijn taloze Biggles-boeken genoten heeft en nog geniet, is niet te schatten.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Detective, Uncategorized.