Het komplot der verzegelde lippen, Peter Eton

Het komplot der verzegelde lippenErgens onder het zand van Corsica, en waarschijnlijk ook ergens in de aarde van Joego-Slavië, verbergt zich een miljoenenvermogen. Een goudschat die daar terechtkwam in de razernij van de tweede Wereldoorlog en waarvan het laatste geheim tot dusverre onontdekt bleef. Het bestaan ervan staat echter vast. Een twee jaar durende speurtocht van de bekende BBC-reporter Peter Eton heeft dat ondubbelzinnig aangetoond. Het was een speurtocht die hem van Corsica naar Frankrijk, van Joego-Slavië, Italië en Duitsland weer terug naar Corsica leidde.

Wat hij daarbij ontdekte vormt een verbijsterende reeks feiten die zich in dit boek aaneenrijgen tot een verhaal, boeiender dan de wildste fantasie zou kunnen bedenken. Wat hij niet ontdekte, was het goud zelf. Het ontbreekt Eton echt niet aan gegevens. Hij weet precies wat er met het goud gebeurd is sinds het in de zomer van 1941 bij een bank in Zagreb werd ingeladen met bestemming Serajewo (waar het ter beschikking zou komen van de bij de Duitse inval inderhaast gevormde regering van koning Peter), tot het moment waarop het restant ervan in een gestolen boot op het witte strand van Corsica werd getrokken. Hij heeft alle details tussen die beide tijdstippen kunnen reconstrueren. Hij weet welke mensen een rol hebben gesepeeld bij het verdwijnen van de schat. Hij weet welk een vloek dit goud is geworden voor ieder wiens ‘begeerte’ het wekte. Zijn speurtocht bracht hem herhaaldelijk op plaatsen en bij mensen waar hij voelde dat hij ‘warm’ was. Maar juist dan stuitte hij op een vreemde onwil, op kennelijk verzegelde lippen. Juist dan was het of een geheimzinnige komplot van zwijgzamen had gezworen het laatste geheim van het goud niet prijs te geven. Vreemd? Ongeloofljik? Op het eerste gezicht misschien wel, maar niet als men weet dat dit verhaal van het verdwenen goud ook het verhaal is van een reeks doden, die elkaar als levenden niet kenden, maar die alleen dit gemeen hadden dat zij op de een of andere wijze iets ‘wisten’ en het niet nodig hadden geoordeeld hun lippen te verzegelen…

Prisma-Boeken 773 – Utrecht / Antwerpen – © 1962 by Het Spectrum – 221 paginas

Oorspronkelijke titel: Conspiracy of Silence
Vertaald door IJ. Hiddes Galema

Peter Eton (from the cover) is van huis uit tekenaar. Hij tekende talloze cartoons voor Engelse een buitenlandse bladen, ontwierp boekomslagen en kwam als ontwerper terecht in de filmindustrie. Daar probeerde hij het met het schrijven van scenario’s, waarbij hij zoveel talent aan de dag legde dat hij samen met de romancier Ian Hay een speelfilm samenstelde.
In de tweede Wereldoorlog diende hij bij de marine, tot ergernis van zijn familie die prat ging op een euwenlange staat van dienste bij het leger.
Na de oorlog werd Eton reporter, later producer bij de BBC en nu werkt hij bij de commerciële TV. Zijn werk bij de BBC bracht hem betrekkelijk krot na de oorlog op het spoor van de Joegoslavische goudschat toen hij een serie programma’s maakte over geheimzinnige en verdwenen schatten in het algemeen. Het omvangrijke feitenmateriaal dat hij voor dit boek verzamelde, werkte hij uit  in samenwerking met James Leasor, een bekend Engels auteur en journalist, die behalve door een reeks boeken vooral vermaardheid verwierf door zijn televisiescripts over The Michaels in Africa. een van Leasors bekendtse boeken is War at the Top.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, History, Oorlog.