Wervelwind, James Clavel

WervelwindFebruari 1979. Iran valt ten prooi aan chaos, fanatisme en geweld. De sjah heeft het land verlaten. Ayatollah Khomeini – ‘de Wervelwind Gods’ – is teruggekeerd uit ballingsschap. De straten van Teheran worden geteisterd door de terreur van zijn opgezweepte aanhangers. Hun wraak is meedogenloos, niet alleen op de gehate Amerikanen, maar ook op de onorthodoxe landgenoten. Executies zijn aan de orde van de dag. En op de achtergrond spelen KGB, CIA en MI6, evenals de Mossad en de PLO hun niet te onderschatten rol.

In deze hel van geweld, fanatisme en allesverterende vreemdelingenhaat proberen de mannen van het Britse helikopterbedrijf S.G. hun werk te blijven doen en hun helikopters in de lucht te houden. Maar de dreiging wordt steeds groter, de vluchten steeds riskanter en uiteindelijk wordt hun werk bijna onmogelijk. De mannen worden het slachtoffer van de haat – en wraakgevoelens van de fanatieke moslims en het doelwit van verraders, spionnen en moordenaars. De door de wol geverfde piloot McIver en zijn dappere vrouw Genny, de Fin Erikki en zijn beeldschone prinses Azadeh, de doortastende Tom Lochart en zijn Iraanse echtgenote Sharazade; het leven van deze mensen is in direct gevaar.

Als Khomeini besluit de helikoptermaatschappij te nationaliseren, geeft de geharde directeur Andrew Gavallan opdracht ‘operatie Wervelwind’ te starten, een laatste poging om te redden wat er te redden valt…

Wervelwind is een magistrale roman vol adembenemend avontuur en ijzingwekkende spanning, die een uitstekend historisch beeld geeft van de woelingen ten tijde van de Iraanse revolutie.

De meesterverteller James Clavell voert u mee in een wervelwind van haat, geweld, moed en passie.

1991 – De Boekerij – Amsterdam – ISBN 90 225 1243 6 – 1251 paginas

Oorspronkelijke titel: Whirlwind
Vertaling: Gerard Grasman

James Clavell  zie http://en.wikipedia.org/wiki/James_Clavell

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, History.