Maclean omnibus – Commando Navarone – Ondergang om Midernacht – De Gouden Poort

Wirtzfeld_20090307_32842 COMMANDO NAVARONE
Niet lang nadat Keith Mallory, Andrea en Dusty Miller de kanonnen van Navarone tot zwijgen hebben gebracht, landen zij in Joegoslavië voor een tweede opdracht. Dit keer moeten zij een divisie partizanen uit een val van de Duitsers redden. Bovendien moeten zij de Duitsers wijs maken dat er een invasie in Joegoslavië op handen is, opdat de Duisters troepen van het Italiaanse front terugtrekken. De sleutel voor het slagen van deze dubbele missie is de vernietiging van de strategische dam in de Neretva, die door de Duitsers wordt verdedigd als een fort. De drie helden moeten tot het uiterste van hun kunnen gaan om deze levensgevaarlijke missie te volbrengen…

ONDERGANG OM MIDDERNACHT
De Schotse eilanden zijn een paradijs voor watersportliefhebbers. Maar sinds kort zijn er ook misdadigers actief: er verdwijnen op raadselachtige wijze regelmatig schepen, en hun lading bestaat steeds uit kostbarheden, onder andere een grote hoeveelheid baar goud.
Geheim agent Calvert moet de zaak oplossen, maar al spoedig blijkt dat dit het moelijkste karwei van zijn loopbaan is. Hik staat tegenover een bende doortrapte schurken, voor wie de vele miljoenen heel wat zwaarder wegen dan mensenlevens. Boven en onder de zeespiegel moet hij slag leveren, en zelfs in de lucht, om het complot te ontwarren. Alleen vertrouwend op eigen vernunft slaagt hij er in een weergaloos spannende ontknoping in de bende te ontmaskeren.

DE GOUDEN POORT
San Francisco. De president van de VS maakt, samen met zijn twee Arabische gatsen – oliesjeiks – een rijtour door de stad. Midden op de Golden Gate Bridge – de Gouden Poort van Amerika – wordt de stoet overvallen door een groep kapers. De overval verloopt perfect, want leider Peter Branson heeft met zijn metgezellen alles minutieus geregeld.
Vijfhonderd miljoen dollar losgeld, dat is de eis van de kidnappers. De regering staat schaakmat: zij kan niet riskeren dat de oliesjeiks iets overkomt. Miljarden-overeenkomsten staan op het spel. En de verkiezingen naderen. Zo heeft kaper Branson alle troeven in handen. Toch heeft dit superieure brein één ding over het hoofd gezien…

MCMLXXXII Elsevier – Amsterdam – ISBN 90 10 043487 – 746 paginas

Oorspronkelijke titel: Force 10 form Navarone
Vertaling: J.G. Baggerman

Oorspronkelijke titel: When the Eight Bells Toll
Vertaling: R. Fiddelaar

Oorspronkelijke titel: The Golden Gate
Vertaling: Gonne Andriessen

Omslagontwerp: Studio Myosotis

Alistair MacLean (from the cover) (1923) werd geboren in Schotland. Hij volgde in Glasgow de opleiding van onderwijzer. In de Twede Wereldoorlog nam hij dienst in de Royal Navy. Na de oorlog is hij als onderwijzer  gaan werken, maar nadat er van hem enkele verhalen in de Glasgow Herald gepubliceerd werden heeft hij zich geheel op het schrijven toegelegd.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.