De hel der verdoemden, Giulio Bedeschi

De hel der verdoemdenDe Tweede Wereldoorlog is in alle hevigheid losgebarsten. Aan beide zijden van de frontgebieden in Europa en daarbuiten worden zware verliezen geleden.
Jonge jongens, zonder enige gevechtservaring, worden als slachtvee de strijd ingestuurd. Grimmig en verbeten wordt er gevochten, hoewel lang niet iedereen begrijpt wat het iteindelijke doel is van deze helse vernietigingsoorlog, waarvoor hij zijn leven in gevaar brengt. Het Italiaanse leger, dat hoopt onder aanvoering van de bloedfanatieke Mussolini eens samen met de Duitsers Europa op de knieën te dwingen, trekt ten strijde in Libië, Griekenland en Rusland.

Italo Serri is legerarts bij een compagnie Italiaanse soldaten, die voortdurend aan fel vijandelijk vuur en hevige ontberingen worden blootgesteld.
Verbeten en soms de wanhoop nabij binden zij de strijd aan met honger en dorst, felle koude en een listige en meedogenloze vijand. Het enige waar deze jongens op kunnen steunen is de onderlinge kameraadschap, die levens redt en troost biedt in uren van opperste ellende. Toch is de overmacht te groot en de nederlaag onafwendbaar. Een handvol voor het leven getekende, haveloze soldaten keert gewond en verminkt terug naar het vaderland. Zij zijn de gelukkigen die de hel overleefden.

Deze roman geeft een schokkend en levensecht beeld van de wereld in oorlog, maar vooral ook van de strijd om het bestaan die gevoerd wordt door mannen die als pionnen naar het slachtveld worden gestuurd.

A. W. Sijthoff – Alphen aan den Rijn – ISBN 90 218 2855 3 – 320 paginas

Oorspronkelijke titel: Centomila gavette di ghiaccio
Vertaling: Karina van Alphen de Veer en Reinier Speelman
Omslagfoto: NV Drukkerij ‘De Spaarnetsad’

Giulio Bedeschi, zie http://it.wikipedia.org/wiki/Giulio_Bedeschi

Geplaatst in Uncategorized.