De dochter van Mistral, Judith Krantz

De dochter van Mistral

De dochter van Mistral is een fascinerende roman over drie generaties vrouwen, ieder in hun speciale relatie tot één man, de schilder Mistral.
Het begint met de beeldschone Maggy Lunel, die als buitenechtelijk kind na het overlijden van haar moeder door grootmoeder wordt opgevoed. Als ook die overlijdt, verlaat ze de Provence en gaat naar het Parijs van de jaren twintig om daar haar geluk te beproeven.
Ze ontmoet daar de volkomen onbekende kunstschilder Mistral, die haar vraagt model te staan. Mistrals schilderijen met de naakte Maggy als middelpunt trekken de aandacht van een groot publiek.

Door de zakelijke aanpak van Kate Browning, een kunstminnende Amerikaanse, krijgt Mistral naam als

schilder, maar verdwijnt Maggy langzamerhand naar de achtergrond.
Nadat Maggy de teleurstelling over de verbroken relatie heeft verwerkt krijgt ze een verhouding met de schatrijke Amerikaan Perry Kilkuller. Zijn vrouw wil niet instemmen met een scheiding, zelfs niet als de uit deze relatie Teddy geboren wordt.
Bij het uitbreken van de crisis van de jaren dertig gaat Maggy op uitnodiging van Perry naar New York. Daar verneemt ze dat hij is overleden: Maggy en haar dochter Teddy staan alleen.
In New York groeit Teddy op tot een oogverblindende schoonheid en is als fotomodel een groot succes. In opdracht van een modetijdschrift gaat ze voor een reportage naar Frankrijk, ontmoet bij de opnames Mistral en is op slag hopeloos verliefd. Uit deze stormachtige liefdesaffaire wordt Fauve, de dochter van Mistral, geboren. De tragische wending die de roman dan neemt, voegt een laatste ontroerende dimensie toe aan de band tussen Mistral en de drie generaties schoonheden.

Judith Krantz overtreft met haar derde roman haar vorige wereldsuccessen.
De dochter van Mistral is het beste dat Judith Krantz tot nu toe schr eef. Een roman vol warme menselijkheid, hartstocht en de allesoverheersende liefde van drie vrouwen voor één man.

MCMLXXXIII Elsevier – Amsterdam / Brussel – ISBN 90 10 04678 8 – 510 paginas

Oorspronkelijke titel: Mistral’s Daughter
Vertaling: J.A. Westerweel-Ybema
Omslagontwerp: Julie Bergen
Omslagfoto: Roger Neve

Judith Kranz, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Krantz

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.