In koele bloeden, Truman Capote

In koele bloedenEen waar verslag van een viervoudige moord en zijn gevolgen

Al het materiaal in dit boek dat niet uit eigen waarnemingen verkregen is, is ofwel ontleend aan officiële rapporten of het is de neerslag van gesprekken, niet zelden een reeks van gesprekken, met rechststreeks bij de zaak betrokken mensen, gevoerd in de loop van een aanzienlijk tijdsbestek. Omdat deze “medewerkers” in de tekst genoemd worden lijkt het overbodig hen hier te vermelden; niettemin wil ik hier met nadruk uiting geven aan mijn dankbaarheid, want zonder hun geduldige medewerking zou mijn taak onmogelijk zijn geweest.

Evenmin zal ik trachten al diegenen in Finney County op te noemen die, hoewel hun naam niet in deze bladzijden staat, de schrijver een gastvrijheid en een vriendschap hebben bewezen die hij slechts kan beantwoorden, nooit vergoeden…

H.J. Paris Amsterdam – 331 paginas

Oorspronkelijke titel: In Cold Blood
Nederlandes vertaling: Therèse  Cornips
Ontwerp Stofomslag: A. Jagtenberg

from http://nl.wikipedia.org/wiki/Truman_Capote

Truman García Capote (New Orleans, 30 september 1924 – Los Angeles, 25 augustus 1984) was een Amerikaans schrijver. Hij schreef fictie, non-fictie, korte verhalen en theaterstukken. Zijn bekendste werken zijn In Cold Blood (1966) en de novelle Breakfast at Tiffany’s (1958). Van zijn werken zijn ten minste 20 films en televisieseries gemaakt.

Capote werd geboren als Truman Streckfus Persons in New Orleans. Hij was een eenzaam kind en leerde zichzelf lezen voordat hij naar de basisschool ging. Op zijn vierde verhuisde hij naar Monroeville waar hij bevriend raakte met met de latere auteur Harper Lee, zijn buurmeisje. Met haar zou hij een levenslange vriendschap onderhouden en hij was van invloed op haar bekendste werk To Kill a Mockingbird. Capote zelf begon te schrijven op zijn achtste en beweerde op zijn negende al een boek te hebben geschreven. Toen hij 11 werd begon hij serieus aan het schrijven van boeken.

In 1933 verhuisde hij naar New York City om met zijn moeder en haar tweede echtgenoot, Joseph Capote, te gaan leven, wiens naam hij ook aan nam. Op school deed hij een IQ test waar uit bleek dat hij een IQ had van 215, het hoogste wat ooit op die school was gemeten. Toen hij zeventien was begon hij al te schrijven voor het tijdschrift The New Yorker.

Actief als schrijver
Zijn debuutroman Other Voices, Other Rooms (1948) was direct een groot succes en werd een bestseller. Het boek stond meer dan negen weken bovenaan de literatuurlijst van de New York Times.

Na Other Voices, Other Rooms volgden er meer werken. Breakfast at Tiffany’s was een succes, evenals In Cold Blood, een ‘non-fictie roman’ over een brute moord op een gezin in Holcomb, Kansas. Capote dook diep in de zaak en sprak met iedereen die te maken had met de zaak, waaronder de twee, ter dood veroordeelde, moordenaars. Hij raakte bevriend met de moordenaars waardoor het voor hem zeer moeilijk werd om het boek af te maken. Dit conflict was de basis voor een verfilming van deze periode in zijn leven: Capote uit 2005. Capote wordt in deze film gespeeld door Philip Seymour Hoffman, die voor zijn rol een Oscar kreeg als beste acteur. Hetzelfde thema werd ook het onderwerp voor Infamous (2006).

Pas in 2005 verscheen Summer Crossing (in het Nederlands vertaald als Een zomer lang). Het manuscript van deze kleine roman, geschreven in de jaren veertig (nog voor Other voices, other rooms), dook in 2004 op bij een veiling. Na het succes van In Cold Blood had Capote dit manuscript ( ‘niet geschikt voor publicatie’ ) bij het oud papier gezet, waar het door een conciërge werd onderschept. Het boek werd in december 2005 besproken in VPRO’s Droomhandel [1].

Karakter
Capote was openlijk homoseksueel in een tijd waarin dat nog ongebruikelijk was. Hij stond bekend om zijn hoge, lispelende stem en aparte kleding. Hij was een beroemdheid in de literaire kringen van de Verenigde Staten en beweerde vele beroemdheden intiem te kennen, wat achteraf lang niet altijd waar bleek te zijn. Op 28 november 1966 gaf hij een legendarisch gemaskerd bal in de grote balzaal van het Plaza Hotel in New York, ter ere van uitgeefster Katharine Graham.

Late leven en dood
In zijn latere leven leefde Capote teruggetrokken. Hij raakte verslaafd aan alcohol en drugs, wat grote negatieve gevolgen voor zijn gezondheid had. Hij leed vaak aan hallucinaties door zijn afhankelijkheid van stimulerende middelen. Capote overleed op 25 augustus 1984 op 59-jarige leeftijd als gevolg van een overdosis in het huis van Joanne Carson, voormalig echtgenote van de beroemde TV-presentator Johnny Carson.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Detective, Fictie.