08-15 – De kazerne – De Oorlog – Het einde, Hans Hellmut Kirst

08-15 - De kazerne - De Oorlog - Het eind

08-15 is het codewoord voor het oude Duitse legerpistool, waarvan iedereen de overtuiging had, dat het vervangen moest worden, maar dat niet vervangen werd.
08-15 is de soldatenuitdrukking geworden voor iets, wat niet deugt en toch blijft voortbestaan.

In deze omnibus kunt u de volgende 3 verhalen vinden:
1. De kazerne
2. De oorlog
3. Het einde

In DE KAZERNE wordt de lezer geconfronteerd met de wederwaardigheden in een Duits legerkamp, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hier heerst nog de geest van het Pruisische militarisme. ‘Befehl ist befehl.’
Net achter de horizon ligt het komende conflict, dat ieders leven ingrijpend zal veranderen.

In DE OORLOG wordt grondig afgerekend met de mythen die er nog over de oorlog bestaan.
In de dramatische gebeurtenissen van een week geeft Kirst een beeld van het front, van de groeiende onrust die voorafgaat aan een groot offensief.

In HET EINDE mogen de soldaten het uniform weer uittrekken. De laatste etappe is beëindigd, de strijd is gestreden, mar de chaos van de ineenstorting is groot.

MCMLIX De Boekerij Baarn – 704 paginas

Oorspronkelijke titel:
1. Null Acht Fünfzehn.
2. Null Acht Fünfzehn Band II.
3. Null Acht Fünfzehn Bis Zum Ende
Geautoriseerde vertaling: J. F. Kliphuis

Hans Hellmut Kirst (from http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Hellmut_Kirst)

Hans Hellmut Kirst (Osterode, Oost Pruisen, 5 december 1914 – Werdum, Oost Friesland, 13 februari 1989) was een productieve Duitse schrijver.

Kirst verhuisde als kind vaak omdat zijn vader politieambtenaar was en vaak van standplaats moest wisselen. Hij bezocht het Kaiser-Wilhelm-Gymnasium in Ostroda, waarna hij naar de handelsschool ging.

In 1933 nam hij dienst in de Reichswehr in Koningsbergen. In 1935 werd hij bevorderd tot onderofficier en in 1937 tot wachtmeester. In 1939 diende hij als opperwachtmeester bij de inval van Polen en was later bij de aanval op Frankrijk. In 1941 viel hij met de Wehrmacht de Sovjet-Unie binnen. In 1943 kreeg hij zijn bevordering tot luitenant. Van 1943 tot 1945 gaf hij les in krijgsgeschiedenis in Schönau en werd uiteindelijk kapitein en leider van de stadsbatterij.

Kirst had na zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog veel succes met het schrijven van de Gunner Asch-romanserie. In Duitsland waren de eerste titels 08/15 in der Kaserne, 1954, 08/15 im Krieg, 1954 en 08/15 bis zum Ende, 1955 en later 08/15 heute, 1963 en 08/15 in der Partei, 1978. Deze romans volgen het leven van een soldaat van voor de oorlog, aan het oostelijk front en daarna in het na-oorlogse Duitsland. In 1962 verscheen wat als zijn beste werk werd geprezen, namelijk Die Nacht der Generale; het werd in 1967 verfilmd.

Op 14 december 1961 trouwde Kirst met de actrice Ruth Müller. Met zijn vrouw en zijn dochter Beatrice leefde hij teruggetrokken in Feldafing aan de Starnberger See. Later zou hij naar Werdum in Oost Friesland verhuizen.

In totaal schreef Kirst zestig romans en een aantal detectiveverhalen.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, History, Oorlog.