Het vlees is geduldig, Willi Heinrich

Het vlees is geduldigHet boek van de film CROSS OF IRON

Het vlees is geduldig’, verfilmd onder de titel ‘Cross of Iron’, is ontegenzeggelijk een van de grootste en indringendste romans die over de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven. Niet alleen in Duitsland was het een inslaand succes, maar ook daarbuiten zoals in de Verenigde Staten en in Nederland. Het was in feite met dit aangrijpende boek dat de wereldberoemde auteur Willi Heinrich de grondslag legde voor zijn imposante schrijversloopbaan, die in de loop der jaren uiterst vruchtbaar is gebleken. Daarvan getuigt de nog immer toenemende reeks succesromans als “Vlinders huilen niet”, “So long”, “Archie”, “Liefde en wat verder nog telt”, “Simone”, “Een handvol hemel” en “Waar liefde belist”.

‘Het vlees is geduldig’ is een keiharde oorlogsroman, waarin de fatale ineenstorting van de Duitse strijdmacht in Rusland op realistische wijze wordt beschreven. Het verhaal speelt zich af in het Koebanbruggehoofd, waar de Duitse onderofficier Steiner zich met zijn kleine, ingesloten peloton een weg moet zien te banen dwars door de Russische linies.
Wat hem en zijn mannen is overgebleven om voor te vechten is slechts het naakte bestaan, het geduldige vlees… Rauw, kil en cynisch is hun optreden, slechts nu en dan verzacht door een opflakkerend gevoel van kameraadschap en lotsverbondenheid.
Weinig boeken over dit schrijnende onderwerp zijn met groter zeggingskracht geschreven. Deze roman bezit een geladenheid zonder weerga, waardoor het verhaal naar een dramatisch hoogtepunt groeit, waarin heel de waanzin van de oorlog op navrante wijze tot uitdrukking komt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit boek werd gekozen voor verfilming door de regisseur Sam Peckinpah (beroemd door o.a. de successvolle films “The Wild Bunch” en “Straw Dogs”).
In “Het vlees is geduldig” toont Willi Heinrich zijn grote epische kracht, waardoor de spanning en de verschrikking in het verhaal bijna tastbaar aanwezig zijn. “Het vlees is geduldig” is dan ook een roman die ver boven het gemiddlede niveau uitstijgt, een oorlogsroman van grote allure.

De Boekerij BV Baarn (elfde druk) – ISBN 90 225 0557 x – 424 paginas

Oorspronkelijke titel: Das geduldige Fleisch
Nederlandse vertaling: M. Mok
Omslagontwerp: P. A. H. van der Harst

Willi Heinrich
from http://de.wikipedia.org/wiki/Willi_Heinrich

Willi Heinrich (* 9. August 1920 in Heidelberg; † 12. Juli 2005 in Dobel, Landkreis Calw) war ein deutscher Schriftsteller.

Heinrich war von 1934-1939 in einer Lebensmittelfirma angestellt. 1939 wurde er zum Arbeitsdienst eingezogen. Ab 1940 bis zum Kriegsende war er Soldat im Osten. Nach seiner Rückkehr arbeitet er wieder als kaufmännischer Angestellter. Ab 1950 begann Heinrich mit dem Schreiben zunächst vor allem nachts und in der Freizeit. Nach dem internationalen Erfolg seines Debütromans „Das geduldige Fleisch“ konnte er als freier Schriftsteller arbeiten und leben. Insgesamt überschritten die Heinrich-Bücher nach Schätzungen eine Auflage zwischen 30 und 40 Millionen Exemplaren weltweit. Sein Weltkriegsklassiker wurde sogar in 20 Sprachen übersetzt. Nicht nur den Krieg machte Heinrich zum Thema, er setzte sich in gesellschaftlich noch weniger liberalen Zeiten auch mit eher tabuisierten Themen wie Rassismus, Neonazismus oder auch der Sexualität im Alter auseinander.

Heinrich musste als Soldat die Wirren und Gräuel des Zweiten Weltkrieges miterleben. In „Das geduldige Fleisch“ verarbeitet er diese Zeit an der Ostfront von 1941 bis 1945 und schuf den literarischen Helden und tapferen Krieger Steiner. Als Unteroffizier kämpft dieser nicht nur für die sinnlose Eroberung einer russischen Fabrik, sondern auch gegen die Hierarchien der Wehrmacht. Heinrichs späterer US-Bestseller wurde vor allem gelobt, weil er nach Ansicht der Kritiker den Soldaten ohne Pathos schildert. Unter dem Titel „Steiner – Das Eiserne Kreuz“ wurde das Buch mit dem Schauspielern James Coburn, Senta Berger und Maximilian Schell zu einem internationalen Erfolg.

Wenn auch seine späteren Romane längst nicht mehr die Intensität seines Erstlings erreichten, so kann Willi Heinrich doch neben Johannes Mario Simmel als einer der wenigen ernst zu nehmenden Vertreter einer wirklichkeitsgesättigten, problembewussten und handwerklich sicheren Unterhaltungsliteratur in Deutschland gelten.

Geplaatst in Uncategorized.