Operatie hoofdkwartier, Will Berthold

Operatie hoofdkwartierDe Geallieerden zijn ervan overtuigd dat elke poging om Adolf Hitler te vermoorden schipbreuk zal lijden op zijn persoonlijke lijfwacht, indien het al gelukt mocht zijn om door het fijn web van de Duitse contraspionage te slippen.

Maar op een dag wordt de Duitse luchtmachtofficier Martin Fabian boven Engeland neergeschoten en krijgsgevangen gemakt. Hij lijkt sprekend op RAF-piloot Peter Dunhill en hierdoor ontstaat het idee voor een uiterst hachelijke wisseltruc. Tot in de kleinste details bereiden de Engelsen het plan voor: Peter Dunhill, die in Berlijn is opgegroeid en wiens uiterlijk zijn Engelse afkomst niet verraadt, zal als Fabian in een krijgsgevangenkamp geïnterneerd worden, waaruit hij op avontuurlijke wijze zal uitbreken om via omwegen naar zijn ‘Heimat’ terug te keren. Als dit gelukt is begint voor Dunhill pas het werkelijk gevaarlijke gedeelte van zijn opdracht. Alleen temidden van de vijand moet hij zijn identiteit bewijzen tegenover Canaris en diens spionagedienst, tegenover zijn vrienden in de luchtmacht en tegenover zijn vriendin. En dan komt het moment waarop hij voor zijn dappere ontsnapping het eikenloof bij het ridderkruis uitgereikt zal krijgen door de Führer persoonlijk, het moment waarvoor hij alles heeft opgeofferd, oog in oog met zijn doel, het pistool op de heup…

MCMLXXXXI De Boekerij Amsterdam / Brussel – ISBN 90 10 03808 4 – 430 paginas

Oorspronkelijke titel Operation Führer Hauptquartier
Vetaling: Vertaalgroep Administratief  Centrum Bergeyk

Will Berthold (from the cover) is geboren in 1924 in Beieren en werde op zijn achtiende opgeroepen voor militaire dienst. Na de oorlog was hij werkstudent en rechtbankverslaggever in München. Berthold heeft al vele boeken over het Derde Rijk op zijn naam staan zoals: Malmedy, het laatste offensief en Veldpostnummer onbekend. Vele daarvan werden bestsellers, in vele landen uitgegeven en verfilmd.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, History, Oorlog.