De dag van de Jakhals, Frederick Forsyth

De dag van de jakhals‘Geloof je dat hij een kans heeft, nu… nu dit gebeurd is?’ vroeg Casson.
‘Om de waarheid te zeggen, néé,’ zei Rodin. ‘Maar hij is een beroepsman. Dat ben ik op mijn manier ook. Het is een mentaliteit. Je vindt het niet leuk om een operatie op te geven die je helemaal zelf hebt bedacht.’
‘Roep hem dan in godsnaam terug.’ drong Casson aan.
‘Dat kan ik niet. Als ik het kon zou ik het wel doen, maar ik kan het niet. Hij is weg. Hij is al op weg. Hij wilde het zo en nu moet hij het zelf  weten. We weten niet waar hij is of wat hij gaat doen. Hij is volkomen op zichzelf aangewezen. Ik kan niet eens Valmy opbellen en hem aan de Jakhals opdracht laten geven de hele geschiedenis stop te zetten. Daarmee loop ik het risico Valmy te verraden. Niemand kan de Jakhals nu meer tegenhouden. Het is te laat.

Eind 1969 moest Frederick Forsyth het feit onder ogen zien dat hij zonder werk zou komen te zitten. Acht jaar lang was hij buitenlands correspondent geweest in Frankrijk, Oost-Europa en Afrika. Maar na het beeindigen van de oorlog in Biafra, die hij als free-lance voor de BBC had verslagen, zag hij zichzelf op non-actief gesteld. Forsyth was ten tijde van OAS-aanslagen op De Gaulle correspondent van Reuter in Frankrijk. Er zijn in totaal zes komplotten tegen het leven van de Generaal gesmeed en drie aanslagen op hem gepleegd. Forsyth besloot hieraan, in romanvorm, het relaas van een vierde aanslag toe te voegen: De dag van de Jakhals. Heeft deze aanslag ooit plaatsgevonden? Velen zijn overtuigd van wel, maar de feiten zouden door de politie en de minister van Buitenlandse Zaken om politieke reden verdonkermaand zijn. Op de vraag of zijn boek nu fictie is of geen fictie verklaarde de auteur: ‘Het laatste antwoord zit in mijn hoofd en daar zal het blijven.’
Juist de uitdaging aan de lezer om de schijnbaar onontwarbare mengeling van ware en verzonnen gebeurtenissen uiteen te rafelen, maakt de Dag van de Jakhals tot een absolut unieke thriller.

A.W. Bruna & Zoon Utrecht / Antwerpen – ISBN 90 229 5078 6 – D/1972/0939/40 – 403 paginas

Oorspronkelijke titel: The Day of the Jackal
Vertaling: J.F. Niessen-Hossele
Omslag: Dick Bruna

Frederick Forsyth (Ashford, Kent, 25 augustus 1938) is een Engelse schrijver.
from http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederick_Forsyth

Frederick Forsyth werd geboren in Groot-Brittannië in Ashford, Kent. Hij werd geplaatst op de beroemde Engelse Tonbridge School, een kostschool die deel uitmaakt van de Etongroup. Na Tonbridge studeerde Forsyth aan de Universiteit van Granada in Spanje. Al na vijf maanden staakte hij zijn studie en keerde terug naar Engeland. In mei 1956 sloot hij zich op zijn negentiende aan bij de RAF als één van de jongste piloten. In 1958 zwaaide hij af en werd journalist bij de Eastern Daily Press in Norfolk.

Journalist 1961-1969

In 1961 ging hij bij Reuters werken, eerst in Parijs (waar hij onder andere de aanslagen van de OAS op Charles de Gaulle versloeg), en later in Oost-Europa. In 1965 keerde hij terug naar Engeland en werd verslaggever voor de BBC. In 1967 brak er in Nigeria een burgeroorlog uit. De provincie Biafra was in opstand gekomen en er woedde een strijd tussen rebellen en regeringstroepen. Forsyth verbleef van juli tot september in Biafra en versloeg de oorlog voor zijn werkgever. In Biafra kreeg hij te maken met de wereld van de huurlingen en de invloed van de politiek op nationale en internationale conflicten. Forsyth was op de hand van de rebellen uit Biafra en dit beïnvloedde zijn commentaren. De BBC was niet blij met zijn vooringenomenheid en toen er vervolgens geruchten kwamen dat Forsyth delen van zijn verslagen vervalst had kreeg hij veel kritiek. Forsyth trok zich de kritiek erg aan en nam ontslag. Hij ging weer als freelance correspondent werken en versloeg voor de Eastern Daily Press, Evening Standard en Time magazine oorlogsconflicten. Zijn ervaring met het conflict in Biafra verwerkte hij in zijn boek “The Biafra story” dat in 1969 verscheen.

Auteur 1970-heden

In 1970 had hij genoeg van de oorlog en keerde weer terug naar Engeland. Hij begon te werken aan een roman over een huurmoordenaar die in opdracht van de OAS een aanslag wil plegen op president De Gaulle. Forsyth gebruikte voor zijn roman de kennis die hij had opgedaan toen hij als correspondent voor Reuters in Parijs werkte. De OAS of Organisation de l’Armée Secrète pleegde tussen 1961 en 1963 ruim duizend aanslagen in Frankrijk. De groepering wilde hiermee voorkomen dat Algerije zich zou afscheiden van Frankrijk. Hun grootste tegenstander was De Gaulle op wie drie aanslagen zijn gepleegd. Forsyth plaats ‘zijn’ aanslag in 1963, na de aanslag van luitenant-kolonel Jean-Marie Bastien-Thiry in Petit Clamart in 1962. Hij schreef het boek in vijfendertig dagen en hij verwerkte een groot aantal zaken in het boek die zijn gebaseerd op zorgvuldig onderzoek. Zaken als het aanvragen van een vals paspoort of de maken van precisiegeweer. Forsyth introduceerde hiermee een thriller die lijkt op een documentaire. Elk feitje is gecontroleerd, elke straat, plein, regeringsinstelling of functionaris klopt. Ondanks al deze moeite werd het boek aanvankelijk geweigerd totdat uitgeverij Hutchinson het manuscript aankocht en uitgaf onder de titel, The Day of the Jackal. Het boek werd een bestseller en is inmiddels twee keer verfilmd.

Na “The Day Of The Jackal” schreef Forsyth nog een groot aantal romans en verhalenbundels., waarbij steeds zijn voorliefde voor feiten wordt vermengd met spannende, thrillerachtige verhalen. Zo verwerkte hij zijn ervaringen met de wereld van de huurlingen in The Dogs of War uit 1974. Maar ook zijn andere werk zit vol met gedegen research die zijn verhalen uiterst geloofwaardig maken ook als zijn ze voor honderd procent fictie. Zo interviewde hij bij de voorbereiding van The Devil’s Alternative uit 1979 de toenmalige premier van Nederland Dries van Agt om te weten te komen hoe de Nederlandse regering zou optreden bij de gijzeling van een olietanker. Veel romans van Forsyth zijn vertaald in verschillende talen en een groot aantal is inmiddels verfilmd.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, Thriller.