Leger in de schaduw, John Harris

Leger in de schaduwDe bombardementsvlucht was goed verlopen.

De bemanning van de Lancaster kon zich weer even ontspannen. Maar toen kwam er onverwachts een Messerschmidt uit het donker te voorschijn, en de Lancaster stortte neer. Slechts twee bemanningsleden overleefden de ramp. En die twee vormden een duo, dat niet slechter bij elkaar had kunnen passen. De een was Urquhart, een stugge Noorderling uit een oud boerengeslacht, die vroeger als beroeps in het leger gediend had en in de donkere dagen na het echec van Duinkerken naar de RAF was overgegaan. De ander was Neville, een jongen uit de upper-ten, die aan de beste Engelse universiteiten had gestudeerd. Samen moesten ze het zien te rooien in het bezette deel van Frankrijk waar ze terecht gekomen waren.

Het lukte ze in het kleine Bourgondische plaatsje Nery-le Chateau contact te leggen met het plaatselijk verzet. Spoedig namen ze er een sleutelpositie in. De Duitsers waren intussen begonnen met een steeds fellere klopjacht op de twee Engelsen die ervan verdacht werden het brein te zijn achter de vele sabotageactiviteiten van het Franse “schaduwleger”. Op meesterlijke wijze weet Harris te beschrijven hoe beide mannen elkaar in die situatie langzaam gaan waarderen en begrijpen.

De Kern Baarn – ISBN 90 325 0102 X – 230 paginas

Oorspronkelijke titel: Army of Shadows
Vertaling: Arend de Haan
Omlsagontwerp: Futura Books

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, History, Oorlog.