De jonge leeuwen, Irwin Shaw

De jonge leeuwenDe jonge leeuwen, ook in ons land klassiek geworden, is het aangrijpende relaas van twee Amerikaanse soldaten en een Duitser tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een hard, maar eerlijk en overtuigend verhaal dat nog niets van zijn kracht heeft verloren.

De pers schreef:
“… Deze klassieke oorlogsroman geeft in een boeiende stijl een goed beeld van de geestesgesteldheid van de elkaar bestrijdende Duitse en Amerikaanse troepen”.

“… een roman van het hoge peil van Russische meesters als Tolstoj en Dostojevski”.

MCMLXXVIII Elsevier – Amsterdam / Brussel – ISBN 90 10 01701 X – 679 paginas

Oorspronkelijke titel: The Young Lions
Vertaling: Arie Prins
Omslagontwerp: Rob Buschman

Irwin Shaw (from the cover), schrijver van toneelstukken, novellen en een roman, werd geboren in New York City in 1913. Hij woonde als jongen in Brooklyn, later en ook nu nog in Manhatten. Reeds op school schreef hij en had hij het verlangen schrijver te worden. Aan romans waagde hij zich aanvankelijk niet, wetende dat die tijd later zou komen. Zijn toneelstukken “Bury the Dead”, “The Gentle People”, “Sons and Soldiers”, “The Assassin” hadden groot succes, evenals zijn – gebundelde – korte verhalen “Sailor of The Bremen”, “Welcome to the City”, “Act of Faith” en bijdragen voor The New Yorker, Esquire en Collier’s enz. In 1942 werd hij opgeroepen in militaire dienst. Shaw diende als gewoon soldaat en vocht mee in Afrika, ItaliĆ«, Frankrijk en Duitsland. Daarna schreef hij in twee en half jaar tijds zijn eerste roman, “De Jonge Leeuwen” (The Young Lions), waarmede hij zich terstond een naam verwierf naast Hemingway, Crane en Dos Passos.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, History, Oorlog.