Helden zonder glorie, Norman Mailer

Helden zonder glorieHelden zonder glorie is het verhaal van de verovering door de Amerikanen van Anopei, een eiland in de Stille Oceaan. Het onderliggend thema is de strijd om de macht in de rangen van de Amerikanen zelf, en dat zowel op het hoogste niveau (generaal Cummings) als op het niveau waar men de bevelen van hogerhand maar heeft uit te voeren (het peloton van sergeant Croft). Op het einde lijken zowel Cummings als Croft hun macht kwijt te raken (Croft verliest de controle over zijn mannen als hij bij het innemen van een berg in een nest horzels trapt), maar als de rook is opgetrokken, blijkt dat hun positie niet wezenlijk is aangetast. Helden zonder glorie is en blijft een meesterwerk, een boek ook dat Mailer naderhand niet meer heeft geëvenaard.

Al 20 jaar is deze formidabele roman een internationale bestseller, terwijl het boek tevens een van de meesterwerken uit de moderne Amerikaanse literatuur is. Simon Vestdijk vond het destijds een betere roman over de oorlog dan Tolstoi’s “Oorlog en Vrede”. De laatste jaren was er van de Nederlandse editie alleen maar een pocket met nauwbedrukte pagina’s verkrijgbaar, zodat een royale paperbackuitgave nu zeker gerechtvaardigd is.
Norman Mailer heeft zich in de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot Amerika’s belangrijkste schrijver. Romans als Rebellie in Hollywood, Een Amerikaanse droom en Waarom zijn we in Vietnam? vonden felle voor- en tegenstanders, maar men was het er altijd over eens dat Mailer iets wat hout snijdt te zeggen had over de Amerikaanse maatschappij die steeds meer in haar voegen ging kraken. Behalve zijn romans houdt de schrijver zich ook druk met politieke reportage. In 1969 ontving hij de National Book Award voor zijn zeer persoonlijke verslag van de mars op het Pentagon.

A. W. Bruno & Zoon – Utrecht / Antwerpen – 20ste druck maart 1947 – ISBN 90 229 7224 0 – 736 paginas

Oorspronkelijke titel: The Naked And The Dead
Vertaling: J.F. Kliphuis
Omlsag: Dick Bruna

Norman Mailer
(from http://nl.wikipedia.org/wiki/Norman_Mailer)

Algemene informatie
Norman Kingsley Mailer (Long Branch (New Jersey), 31 januari 1923 – New York City (New York), 10 november 2007) was een Amerikaans schrijver en journalist.

Mailer verhuisde op zijn vierde naar Brooklyn in New York City. In 1939 werd hij toegelaten tot Harvard, waar hij in 1943 afstudeerde in luchtvaarttechniek. Een jaar later werd Mailer opgeroepen door het Amerikaanse leger en diende hij als marinier in de Filipijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op deze ervaringen publiceerde hij in 1948 zijn debuutroman The Naked and the Dead, die in 1998 werd opgenomen in de lijst van de honderd beste Engelstalige boeken van de 20ste eeuw, opgesteld door de Amerikaanse uitgever Modern Library.

In 1955 was Mailer een van de medeoprichters van het tijdschrift The Village Voice. Eind jaren ’60 werd Mailer samen met auteurs als Tom Wolfe en Truman Capote een van de voormannen van de New Journalism, een stroming binnen de journalistiek waarin non-fictie artikelen werden geschreven alsof het een roman betrof. Mailer viel daarin op door in zijn journalistieke stukken zichzelf in de derde persoon enkelvoud (in de ‘hij-vorm’) op te voeren. Zijn meest succesvolle boek in deze stijl was The Armies of the night, waarin hij over zijn deelname aan een demonstratie tegen de Vietnamoorlog schreef. In 1969 won hij voor dit boek zowel de National Book Award als de Pulitzer-prijs in de categorie non-fictie.

Mailer ontving zijn tweede Pulitzer-prijs in 1980 voor het boek The Executioner’s Song, zijn relaas over de tot de doodstraf veroordeelde Gary Gilmore. Verder schreef hij biografieën over onder meer Pablo Picasso, Lee Harvey Oswald en Marilyn Monroe.

In zijn fictie was Mailer een nazaat van Ernest Hemingway: net als Hemingway schreef hij veelal over macho’s, die voelden dat ze hun mannelijkheid moesten bewijzen. Een ander prominent terugkerend thema in zijn werk is de vader-zoon relatie: bijvoorbeeld die van de sergeant met zijn jonge soldaten in The Naked and the Dead, die van de spion met zijn mentor in Harlot’s Ghost, die van Jezus Christus met God in The Gospel According to the Son. Norman Mailer werd weleens beticht van misogynie. Zo zou hij volgens feministische critici relatief veel seksueel geweld in zijn werk hebben opgevoerd, waarbij veelal wordt verwezen naar een incident uit 1960, toen hij in benevelde staat zijn tweede vrouw, Adele Morales, op een feestje met een mes neerstak. Hoewel verwond weigerde ze aangifte te doen, waardoor Mailer er met een voorwaardelijke gevangenisstraf vanaf kwam. Desalniettemin schuwde hij daarna de aandacht nooit, en in 1969 deed hij zelf een mislukte gooi naar het burgemeesterschap van New York.

Norman Mailer trouwde zes maal en kreeg in totaal acht kinderen; hij had één stiefzoon. Hij overleed eind 2007 op 84-jarige leeftijd door acuut nierfalen, een maand nadat hij een longoperatie onderging.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, History, Oorlog.