Sporen in de lucht, James Aldridge

Sporen in de luchtOp aangrijpende wijze beschrifjt Aldridge de lotgevallen van een R.A.F.piloot, die behoorde tot vrijwel het enige jachteskader, dat voor hulp aan Griekenland ter beschikking werd gesteld, toen de Duitse invasie in Groekenland dreigde. Hard en wreed is de onmogelijke opdracht, die de vliegers moeten volbrengen. Maar ze deinzen er niet voor terug.
Ontroerend wordt in dit boek ,naast de adembenemende avonturen in de lucht, de liefde van Quale en een Griekse Rode Kruis zuster beschreven. Zij trouwen met elkaar midden in de chaos van de oorlog, waardoor zij ook van elkaar worden gescheiden. Quale sneuvelt in de lucht, als hij juist het bericht heeft ontvangen, dat zijn vrouw een baby verwacht.
Een boek, hard, maar niet meedogenloos; gevoelig, maar niet sentimenteel. Een heldendicht voor de R.A.F in frisse 20st-eeuwse stijl.

2de uitgave – F.G. Kroonder – Uitgever – Bussum – 343 paginas

Oorspronkeljke titel: Signed with their Honour
Vertaling: Anton J. Muller

James Aldridge
From Wikipedia, the free encyclopedia

Harold Edward James Aldridge (born 10 July 1917) is a multi-award winning Australian author and journalist whose World War II despatches were published worldwide and formed the basis of several of his novels, including the prize-winning The Sea Eagle about Australian troops in Crete.
Aldridge was born in White Hills, a suburb of Bendigo, Victoria. By the mid 1920s the Aldridge family had moved to Swan Hill, and many of his Australian stories are based on his life growing up there. Aldridge moved to London in 1938; he currently lives in Battersea, South West London.
The stories that are based on the real living conditions of his hometown of Swan Hill include his 1995 Children’s Book Council of Australia book of the year The True Story of Lilli Stubeck, one of his St Helen series of children’s books. He lived in Cairo for many years, writing several books about the Middle East, including Cairo – Biography of a City and the novels The Diplomat and Heroes of the Empty View. His 1973 children’s novel A Sporting Proposition was adapted for the 1975 Disney film Ride a Wild Pony.
He won a Lenin Peace Prize in 1972 for ‘his outstanding struggle for the preservation of peace’. He has also won the John Llewellyn Rhys Prize, the World Peace Council Gold Medal, and was awarded the Gold Medal for Journalism by the Organisation for International Journalists in 1972.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, History, Oorlog, Thriller.