De rode ruiter, Stephen Coonts

De rode ruiterAls de Sovjetunie voor de ogen van de hele wereld ineenstort, komen ca. 20.000 tactische atoomwapens voor het grijpen te liggen. De CIA is ervan overtuigd dat de wapens binnen niet al te lange tijd op de markt zullen komen, beschikbaar voor de hoogste bieder.
Jake Grafton, schout-bij-nacht bij de Amerikaanse marine en plaatsvervangend hoofd van de DIA, het Defense Intelligence Agency, wordt naar Moskou gestuurd. Zijn opdracht is om, samen met andere westerse militairen, erop toe te zien dat de atoomwapens worden ontmanteld voor ze in handen kunnen vallen van terroristische groeperingen of fundamentalistische regeringen.

Vlak voordat Jake naar Moskou vertrekt, ontdekt hij dat de kantoren van het DIA worden afgeluisterd door de CIA en dat er mensen binnen de regering zijn, die zijn missie liever zien mislukken. En via zijn contacten van de Mossad hoort hij dat de CIA achter de aanslagen zit, die op het oog niets met zijn opdracht te maken lijken te hebben.
In het wankele machtsevenwicht van Rusland wordt Jake geconfronteerd met nieuwe en oude vijanden. Hij moet terugvallen op zijn ervaring als gevechtspiloot om de dreiging van een vernietigende oorlog in het Midden-Oosten te verkomen. En hij komt oog in oog met Saddam Hussein, de beul van Bagdad.

1996 – De Boekerij – Amsterdam – ISBN  90 225 2157 5 – 431 paginas

Oorspronkelijke titel: The Red Horseman
Vertaling: Geert van Linschoten
Omslagontwerp: Hesseling Design, Ede

Stephen Coonts
From Wikipedia, the free encyclopedia

Stephen Coonts (born July 19, 1946) is an American thriller and suspense novelist.

Coonts grew up in Buckhannon, West Virginia, a small coal-mining town and earned an B.A. degree in political science at West Virginia University in 1968. He entered the Navy the following year and flew an A-6 Intruder medium attack plane during the Vietnam War, where he served on two combat cruises aboard the USS Enterprise (CVN-65). He accumulated 1600 hours in the A-6 Intruder and earned a number of Navy commendations, including the Distinguished Flying Cross. (His navigator-bombardier was LTjg Stanley W. Bryant who later became a Rear Admiral and deputy commander-in-chief of the US naval forces in Europe.)

After the war Coonts served as a flight instructor for A-6 aircraft for two years, then did a tour as an assistant catapult and arresting gear officer aboard USS Nimitz (CVN-68). After being honorably discharged from duty as a lieutenant in 1977, Coonts pursued a Juris Doctor (J.D.) degree at the University of Colorado, graduating in 1979. He then worked as a lawyer for several oil and gas companies, pursuing his writing interests in his free time.

Coonts published short stories in a number of publications before writing Flight of the Intruder in 1986. That book, based in part on his experiences as an A-6 pilot during the Vietnam War, spent 28 weeks on the New York Times bestseller lists, and later (1991) was made into a movie. This launched his career as a novelist, and he continued writing adventure-thrillers, most of them based on the main character from his first book, Jake Grafton. Coonts has also written several other series and stand-alone novels, but is best known for the Grafton books.

Today Coonts continues to write, having had seventeen New York Times bestsellers (out of 20 books). He lives in Las Vegas with his wife and son.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, Thriller.