Sint Sebastiaansdoelen, Robert van Lit en Elke Pluijmen

Sint SebastiaansdoelenHaags Historisch Museum
De Kleine Monumenten Reeks is een initiatief van de Staatsuitgeverij, Uitgeverij Waanders en de Walburg Pers.
Dit deel gaat over Haags Historisch Museum, gevestigd in de Sint Sebastiaansdoelen, één van de mooiste voorbeelden van zeventiende-eeuwse classicistische bouwkunst in Den Haag. Gelegen aan de Hofvijver neemt het een markante plaats in tussen de regeringsgebouwen op het Binnenhof, de prachtige stadspaleizen aan de Vijverberg en het Voorhout.

De Sint Sebastiaansdoelen is in de jaren 1636 tot 1638 gebouwd naar plannen van Arent van’s Gravesande en diende tot in de negentiende eeuw als onderkomen van de schutterij. Sinds 1986 is het Haags Historisch Museum erin gevestigd, zodat de stadshistorische verzamelingen nu weer te bewonderen zijn in het gebouw, waar ze ook van 1884 tot 1934 waren ondergebracht.
Hoe de Sint Sebastiaansdoelen er oorspronkelijk uit heeft gezien, was tot nu toe raadselachtig. In deze fraaie publikatie wordt een tip van de sluier opgelicht en in kort bestek de geschiedenis van Sint Sebastiaansdoelen tot Haags Historisch Museum gepresenteerd.

Kleine Monumenten Reeks – Waanders Uitgevers – ISBN 90 6630 1848 – 88 paginas

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, History.