Waar rook is… – Elizabeth George

Waar rook is...Tot zijn grote schrik treft Martin Snell op zijn vroege melkronde niet de zeer aantrekkelijke bewoonster van Celandine Cottage aan, maar de geblakerde resten van het vijftiende-eeuwse landhuisje in Kent.
Op de bovenste verdieping wordt het ontzielde lichaam van Kenneth Fleming, een vermaard cricketspeler, aangetroffen. Dood door verstikking is al snel de conclusie.

Wat deed Kenneth eigenlijk in Kent, terwijl iedereen aannam dat hij met zijn zoon op vakantie in Griekenland was? En welke rol speelden de drie vrouwen in zijn leven, die allemaal een motief voor de moord lijken te hebben? Inspecteur Thomas Lynley en brigadier Barbara Havers stuiten op een complex patroon van verstikkende relaties, waarin verwrongen verhoudingen, afwijzing en frustratie mensen soms aanzetten tot ongekende daden, waarbij liefde kan omslaan in allesvernietigende haat.
Waar rook is… is een weergaloos knap gecomponeerde thriller met een ongekende psychologische diepgang.

Zwarte Beertjes 2691 – © 1994 A.W. Bruna Uitgevers B.V. – Utrecht – ISBN 90 449 2691 8 – 720 paginas

Oorspronkelijke titel: Playing for the Ashes
Vertaling: Marcella Houweling

Elizabeth George
from http://nl.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_George

Susan Elizabeth George (Warren, Ohio, 26 februari 1949) is een Amerikaans schrijfster van thrillers die in Engeland spelen. Toen ze achttien maanden oud was, verhuisde ze naar San Francisco Bay Area, dat nu deel uitmaakt van Silicon Valley.
Elizabeth George is opgegroeid in Californië. Ze studeerde Engels en volgde ook colleges psychologie. Voordat ze romans schreef, doceerde ze Engels.
In 1988 werd haar eerste boek uitgegeven: A great deliverance. Dat zou het begin zijn van een indrukwekkende serie “Lynley”-boeken, stuk voor stuk bestsellers.
Ze heeft inmiddels verschillende internationale prijzen ontvangen en haar boeken zijn in vele talen vertaald, waaronder in het Nederlands. Inmiddels zijn 8 delen door de BBC verfilmd onder de titel Inspector Lynley Mysteries.
Alle boeken van Elizabeth George spelen zich in Engeland af. Dat is ongewoon voor een Amerikaans schrijfster. Ze heeft dan ook vaak de vraag moeten beantwoorden waarom dat het geval is.

In deze thriller-reeks worden de hoofdrollen gespeeld door:
Thomas Lynley: inspecteur bij Scotland Yard en van adellijke afkomst.
Barbara Havers: zijn assistente, die uit een heel ander milieu komt.
Lady Helen: de geliefde van Lynley, eveneens van adellijke komaf.
Daarnaast komen andere personages geregeld voor in de boeken, waarvan sommigen in de loop van de serie zijn geïntroduceerd:
Simon en Deborah St. James: vrienden van Lynley
Winston Nkata: brigadier bij Scotland Yard
Hadiyyah: buurmeisje van Barbara Havers
Met “Een onafwendbaar einde” betrad George een nieuw genre. Het is geen thriller, maar een sociale roman. Deze ommekeer riep wisselende reacties op bij lezers.
In 2004 publiceerde ze Write away, een handboek voor prozaschrijvers.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Detective, Fictie, Thriller.