Moordenaar zonder gezicht, Henning Mankell

Moordenaar zonder gezichtWallander contra racisten
Kurt Wallander onderzoekt de wrede moord op een boerenechtpaar. Hij merkt al znel dat er vertrouwelijke informatie naar buiten lekt. Informatie die asielzoekers in een kwaad daglicht  plaatst. Angstvallig mijdt hij de publiciteit om racistische krachten in de samenleving de wind uit de zeilen te nemen.

Henning  Mankel (Zweden, 1948 – from the cover) is de meest gelezen Zweedse misdadschrijver. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

© 2004 Uitgeverij De Geus bv – Breda – ISBN 90 445 0512 2 – 299 paginas

Oorspronkelijke titel: Mördare utan ansikte
Vertaling: Cora Polet
Omslagontwerp: Robert Nix

Henning Mankell
from http://nl.wikipedia.org/wiki/Henning_Mankell

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948) is een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woont afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij heeft zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag opgericht om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.
In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit lid geweest. Hij is nu getrouwd met Eva Bergman (geboren 5 september 1945), dochter van de filmregisseur Ingmar Bergman en zelf ook filmregisseur. Henning Mankell heeft uit verschillende relaties 4 zoons, namelijk Thomas, Marius, Morten en Jon.

Bibliografie

Mankell schrijft literaire romans, misdaadromans, jeugdboeken en toneelstukken. Zijn boeken worden in meer dan dertig landen uitgegeven. In Nederland en België heeft Mankell zijn bekendheid vooral te danken aan de Wallander-serie: een reeks over de eigenwijze inspecteur Kurt Wallander uit Ystad. In 2002 kreeg deze boekenreeks een vervolg met het eerste boek over Kurt Wallanders dochter Linda die eveneens politie-inspecteur werd.
Henning Mankell heeft tientallen boeken geschreven. In deze bibliografie worden alleen de werken genoemd die in het Nederlands vertaald zijn. Zijn boeken verschijnen in Nederland bij uitgeverij De Geus in Breda.
De Wallander-romans van Mankell werden verfilmd in de vorm van televisiefilms door de Zweedse STV met Rolf Lassgård in de hoofdrol. Er bestaat ook de televisieserie Wallander, gebaseerd op ongepubliceerde, korte verhalen van Henning Mankell, waarin Kurt Wallander gespeeld wordt door Krister Henriksson. In een derde, Engelstalige BBC-serie wordt Kurt Wallander gespeeld door Kenneth Branagh. In april 2009 ontving de serie een BAFTA voor Best Drama Series.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Detective, Thriller.