Zwendel, Sara Paretsky

ZwendelLotty Herschel is Vic Warshawski’s beste vriendin. Ze is als arts verbonden aan een gerenommeerd kinderziekenhuis in Chicago. Op een avond ziet ze op tv geschokt toe hoe een man, die beweert Paul Radubka te zijn, in een interview vertelt hoe zijn leven verwoest is door de holocaust. Lotty onthult Vic dat zij na de oorlog voor korte tijd de naam Radubka heeft moeten aannemen om haar ware identiteit te verbergen. Waarom was ze gedwongen een schuilnaam aan te nemen, en wat was Lotty’s relatie met Paul Radubka precies? Dan raakt Vic ook nog betrokken bij malversaties rond de uitkering van levensverzekeringen aan joodse families.

Hoe dichter Vic de waarheid nadert, hoe onduidelijker het wordt wie zij nog vertrouwen kan. Ze komt in een spiraal van misdaad en geweld terecht die zich uitstrekt van Zwitserland en Duitsland helemaal naar Chicago’s South Side. En de waarheid brengt helderheid in een van de duisterste zaken uit Warshawski’s carrière. De waarheid verwoest tegelijk bijna het leven van haar oudste en dierbaarste vriendin.

Copyright Nederlandse vertaling © 2002 Luud Dorrestijn ) Uitgeverij Archipel – Amsterdam – ISBN 90 6305 052 6 / NUR 331 – 394 paginas

Oorspronkelijke titel: Total Recall
Omslagontwerp: Bram van Baal

Sara Paretsky
From Wikipedia, the free encyclopedia

Sara Paretsky (born June 8, 1947) is a modern American author of detective fiction.

Life and career

Paretsky was born in Ames, Iowa and raised in Kansas, graduating from the University of Kansas with a degree in political science. She did community service work on the south side of Chicago in 1966 and returned in 1968 to work there. She ultimately completed a Ph.D. in history at the University of Chicago; her dissertation was entitled “The Breakdown of Moral Philosophy in New England Before the Civil War.” She also earned an MBA from the University of Chicago Graduate School of Business. Married to a professor of physics at the University of Chicago, she has lived in Chicago since 1968. She is an alumna of the Ragdale Foundation.[1]

The protagonist of all but two of Paretsky’s novels is V.I. Warshawski, a female private investigator. Warshawski’s eclectic personality defies easy categorization. She drinks Johnnie Walker Black Label, breaks into houses looking for clues, and can hold her own in a street fight, but also she pays attention to her clothes, sings opera along with the radio, and enjoys her sex life.

Paretsky is credited with transforming the role and image of women in the crime novel. The Winter 2007 issue of Clues: A Journal of Detection[2] is devoted to her work.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Detective, Fictie, Thriller.