Wie zonder zonde is…, Elizabeth George

Wie zonder zonde is..In het graafschap Derbyshire worden twee ontzielde lichamen gevonden. Het ene is van de dochter van een gepensioneered agent van Scotland Yard, het andere van een onbekende jongeman. Een dramatische vondst op een zo mogelijk nog dramatischer plek, want ze liggen vlak bij een kring van stenen, een offerplaats uit de prehistorie.

Inspecteur Thomas Lynley opent het onderzoek, ditmaal zonder assistentie van zijn vaste partner Barbara Havers. Lynley heeft besloten haar buiten de zaak te houden omdat zij – na een intern onderzoek naar haar functioneren – gedegradeerd is.
Maar Havers heeft zo haar eigen plannetjes. En die hebben zeer zeker te maken met de zaak die Lynley onder handen heeft…

© 1999 A.W. Bruna Uitgevers B.V. – Utrecht – ISBN 90 229 8447 8 – 536 paginas

Oorspronkelijke titel: In Pursuit of the Proper Sinner
Vertaling: Rie Neehuis

Elizabeth George
from http://nl.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_George

Susan Elizabeth George (Warren, Ohio, 26 februari 1949) is een Amerikaans schrijfster van thrillers die in Engeland spelen. Toen ze achttien maanden oud was, verhuisde ze naar San Francisco Bay Area, dat nu deel uitmaakt van Silicon Valley.

Elizabeth George is opgegroeid in Californië. Ze studeerde Engels en volgde ook colleges psychologie. Voordat ze romans schreef, doceerde ze Engels.

In 1988 werd haar eerste boek uitgegeven: A great deliverance. Dat zou het begin zijn van een indrukwekkende serie “Lynley”-boeken, stuk voor stuk bestsellers.

Ze heeft inmiddels verschillende internationale prijzen ontvangen en haar boeken zijn in vele talen vertaald, waaronder in het Nederlands. Inmiddels zijn 8 delen door de BBC verfilmd onder de titel Inspector Lynley Mysteries.

Alle boeken van Elizabeth George spelen zich in Engeland af. Dat is ongewoon voor een Amerikaans schrijfster. Ze heeft dan ook vaak de vraag moeten beantwoorden waarom dat het geval is.

In deze thriller-reeks worden de hoofdrollen gespeeld door:
Thomas Lynley: inspecteur bij Scotland Yard en van adellijke afkomst.
Barbara Havers: zijn assistente, die uit een heel ander milieu komt.
Lady Helen: de geliefde van Lynley, eveneens van adellijke komaf.

Daarnaast komen andere personages geregeld voor in de boeken, waarvan sommigen in de loop van de serie zijn geïntroduceerd:
Simon en Deborah St. James: vrienden van Lynley
Winston Nkata: brigadier bij Scotland Yard
Hadiyyah: buurmeisje van Barbara Havers

Met “Een onafwendbaar einde” betrad George een nieuw genre. Het is geen thriller, maar een sociale roman. Deze ommekeer riep wisselende reacties op bij lezers.

In 2004 publiceerde ze Write away, een handboek voor prozaschrijvers.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Detective, Fictie, Thriller.