In handen van de vijand, Elizabeth George

In handen van de vijandCharlotte, het tienjarige dochtertje van parlementslid Evelyn Bowen, verdwijnt op raadselachtige wijze. Al snel ontvangen beide ouders van het meisje een dreigbrief van de kidnapper: als zij zijn eisen niet zullen inwilligen, zal Lottie sterven…
Eve is niet bereid om zelfs maar voor een moment te geloven dat Charlotte werkelijk in handen van een vreemde is gevallen: zij is ervan overtuigd dat Charlottes vader, Dennis Luxford, hierachter zit. Dennis, hoofdredacteur van het op sensatie gerichte dagblad The Source, is er immers voortdurend op uit Eve onderuit te halen. Dennis, meent Eve, is op een politieke rel uit die haar zal dwingen af te treden als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Zij weigert dan ook pertinent de politie in te schakelen. Totdat het lijkje van Charlotte aanspoelt…

Inspecteur Thomas Linley staat nu voor een bijna onmogelijke taak: hij is veel te laat ingeschakeld, dus de meeste sporen van de misdaad zijn allang uitgewist. En tot overmaat van ramp ziet hij zich ook nog eens aan banden gelegd door vertegenwoordigers van de regering, die zelfs de kleinste beweging van hem registreren…
In handen van de vijand is de achtste psychologische thriller van Elisabeth George, die voor haar vorige Thomas Lynley-mysteries bekroond werd met de prrestigieuze Anthony en Agatha Awards. Onlangs werd zij in de New York Times ‘de meest stijlvolle misdaadauteir van dit moment’ genoemd.

© 1996 A.W. Bruna Uitgevers B.V. – Utrecht – ISBN 90 229 8251 3 – 543 paginas

Oorspronkelijke titel: In the Presence of the Ennemy
Vertaling: Rie Neehus

Elizabeth George
from http://nl.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_George

Susan Elizabeth George (Warren, Ohio, 26 februari 1949) is een Amerikaans schrijfster van thrillers die in Engeland spelen. Toen ze achttien maanden oud was, verhuisde ze naar San Francisco Bay Area, dat nu deel uitmaakt van Silicon Valley.
Elizabeth George is opgegroeid in Californië. Ze studeerde Engels en volgde ook colleges psychologie. Voordat ze romans schreef, doceerde ze Engels.
In 1988 werd haar eerste boek uitgegeven: A great deliverance. Dat zou het begin zijn van een indrukwekkende serie “Lynley”-boeken, stuk voor stuk bestsellers.
Ze heeft inmiddels verschillende internationale prijzen ontvangen en haar boeken zijn in vele talen vertaald, waaronder in het Nederlands. Inmiddels zijn 8 delen door de BBC verfilmd onder de titel Inspector Lynley Mysteries.
Alle boeken van Elizabeth George spelen zich in Engeland af. Dat is ongewoon voor een Amerikaans schrijfster. Ze heeft dan ook vaak de vraag moeten beantwoorden waarom dat het geval is.

In deze thriller-reeks worden de hoofdrollen gespeeld door:
Thomas Lynley: inspecteur bij Scotland Yard en van adellijke afkomst.
Barbara Havers: zijn assistente, die uit een heel ander milieu komt.
Lady Helen: de geliefde van Lynley, eveneens van adellijke komaf.

Daarnaast komen andere personages geregeld voor in de boeken, waarvan sommigen in de loop van de serie zijn geïntroduceerd:
Simon en Deborah St. James: vrienden van Lynley
Winston Nkata: brigadier bij Scotland Yard
Hadiyyah: buurmeisje van Barbara Havers

Met “Een onafwendbaar einde” betrad George een nieuw genre. Het is geen thriller, maar een sociale roman. Deze ommekeer riep wisselende reacties op bij lezers.
In 2004 publiceerde ze Write away, een handboek voor prozaschrijvers.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Detective, Fictie, Thriller.