Er groeit een boom in Brooklyn, Betty Smith

Er groeit een boom in BrooklynFrancie’s 11-jaar-oud-wereldje wordt in detail beschreven: ze verzamelt rommel met haar broertje Neely en ruilt het voor pennies bij Carney’s. Ze bezoekt dagelijks de bibliotheek en leest een boek per dag, en 1 blad van de bijbel en 1 blad van Shakespeare voor het slapengaan.Francie’s ouders Katie en Johny waren getrouwd na een korte verloving, waarbij Katie Johny afpikte van haar beste vriendin Hildy. Zij vechten om te overleven zonder geld, zonder opleiding, en 2 kinderen.

Johny is een zingende ober, die af en toe werkt en Kathie is conciërge. Beide kinderen starten samen de middelbare school. Omwi lle van haar goede resultaten en haar interesse in schrijven weet Francie haar vader te overtuigen haar naar een betere school te sturen en wordt aanvaard dankzij een leugen. Zij houdt van haar school en wordt de beste schrijfster van de klas. Door de dood van haar vader komt Francie in een depressie, wat haar schrijven beïnvloedt. Een derde kind noodzaakt dat Francie gaat werken.
Francie wordt verliefd, maar bedrogen. Katie hertrouwt en het gezin vindt financiele stabiliteit. Francie kan uiteindelijk naar de Universiteit en vindt er in een vriend hoop op de toekomst. In de omgehakte tuin groeien de nieuwe bomen van de toekomst.

© 1948 EM. Querido’s Uitgeverij N.V. – Amsterdam – Nederlandse Boekenclub – Den Haag / Antwerpen – 428 paginas

Oorspronkelijke titel: A tree grows in Brooklyn
Vertaling: Gon Hoogeboom-De Jager

Betty Smith
From Wikipedia, the free encyclopedia

Betty Smith, née Elisabeth Wehner (December 15, 1896 – January 17, 1972), was an American author.

Biography
Born in Brooklyn, New York to German immigrants, she grew up poor in Williamsburg, Brooklyn. These experiences served as the framework to her first novel, A Tree Grows in Brooklyn (1943).
After marrying George H. E. Smith, a fellow Brooklynite, she moved with him to Ann Arbor, Michigan, where he pursued a law degree at the University of Michigan. At this time, she gave birth to two girls and waited until they were in school so she could complete her higher education. Although Smith had not finished high school, the university allowed her to enroll in classes. There she honed her skills in journalism, literature, writing, and drama, winning a prestigious Hopwood Award. She was a student in the classes of Professor Kenneth Thorpe Rowe.
In 1938 she divorced her husband and moved to Chapel Hill, North Carolina. There she married Joseph Jones in 1943, the same year in which A Tree Grows in Brooklyn was published. She teamed with George Abbott to write the book for the 1951 musical adaptation of the same name. Throughout her life, Smith worked as a dramatist, receiving many awards and fellowships including the Rockefeller Fellowship and the Dramatists Guild Fellowship for her work in drama. Her other novels include Tomorrow Will Be Better (1947), Maggie-Now (1958) and Joy in the Morning (1963).

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.