Tegen sterren en wind, Edward Vermeulen

Tegen sterren en wind‘Spruit van een zeer oud en doorkatholiek edel geslacht, was baron Eric d’Opdal de maat- en toonaangever, de meester en de opperbaas in de streek. Zoals gedweeë mannen nooit een beslissing nemen zonder luidop te durven zeggen: ik zal het eerst met de vrouwe bespreken, zo dierf er op Opdal noch geestelijke, noch leek een woord piepen, zonder de baron oorlof te vragen. De Baron stond in het volk als een fetish of een afgod…’

Tegen sterren en wind is het verhaal van jonge mensen die tegen dit feodalisme in opstand komen, een strijd die nimmer volledig gestreden is.
Edwar Vermeulen, die dit verhaal meer dan 50 jaar geleden schreef, was met hart en ziel ‘den Vlaamschen Strijd’ toegedaan, en volgens zijn eigen woorden schreef hij nimmer een boek ‘meer onder de indruk van zijn verantwoordelijkheid’.

©1984 Uitgeverij Publiboek/Baart Deurne – ISBN 90 6513 164 7 – D/1984/3132/018 – 272 paginas

Redaktie: Dick Uyt den Bogaard
Omlsagontwerp: Reint de Jonge

Edward Vermeulen
from http://nl.wikipedia.org/wiki/Edward_Vermeulen

Edward Vermeulen (Beselare 12 april 1861 – Hooglede 6 juli 1934) was een Vlaams schrijver. Hij staat bekend onder het pseudoniem Warden Oom. Hij kende vooral succes als West-Vlaamse volksschrijver. Zijn werken vertonen een dialectische gekleurde taal en beschrijven de tijdgeest van een bevolkingsgroep. Vaak waren het sociaal-geëngageerde verhalen over het West-Vlaamse boerenleven.

Biografie

Edward Vermeulen werd op 12 april 1861 op de hofstede “De Navingeer” te Beselare geboren. In 1865 verhuisde de familie naar Hooglede. Edward liep zijn lagere school in Hooglede, om daarna naar het Klein Seminarie van Roeselare te trekken, waar hij les kreeg van onder meer Hugo Verriest. In 1877 verliet hij de school om thuis op de boerderij te werken. In zijn vrije tijd schreef hij wel eens enkele gedichten.

In 1899 werd Vermeulen, onder impuls van de Hoogleedse burgemeester Omer Karel De Laey, gemeenteontvanger. Op aanraden van deze burgemeester-dichter schreef hij zijn eerste roman “Herwording” in 1911, op 50-jarige leeftijd. Daarvoor schreef hij voor plaatselijke bladen, waarvoor hij “Polke”, een lang verhaal, schreef. Hij heeft dat werk ondertekend met de schuilnaam Warden Oom. Sindsdien herinneren velen hem onder dit pseudoniem.

In de zomer van 1918 kwam Vermeulen in de gevangenis van Torhout terecht en dit op aanklacht van anti-Duitse praktijken. Even voordat het Duitse leger verzwakte, was hij terug op vrije voeten. Na de bevrijding trok hij terug naar Hooglede om daar nog enkele boeken uit te geven. Hij was ook een tijd mede-uitgever van de volksalmanak ’t Manneke uit de Mane.

Edward Vermeulen stierf te Hooglede op 6 juli 1934.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.