Alex de vechtersbaas, Mary Elwyn Patchett

Alex de vechtbaasDit is het verhaal van een meisje dat en opwindend leven leidt op het veebedrijf van haar vader in New South Wales in Autsralië.
Je moet je zo’n veebedrijf heel anders voorstellen dan de Nederlandse boerderijen. Australië is een uitgestrekt land en een veebdrijf is daar enorm groot. De naaste buren wonen kilometers ver weg en als je dan nog weet dat Mary, het meisje uit het verhaal, helemaal geen broertjes en zusjes heeft, begrijp ja dat ze zich soms wat eenzaam voelt. Gelukkig heeft ze haar dieren, waarmee ze heel wat spannende avonturen beleeft. Het zijn andere dieren dan je misschien zou verwachten: ten eerste is daard Kaa, de dikke slang, verder Kiko het aapje, Mathilda de kangoeroe, Buck de pony, en tenslotte de drie honden: Alex, de zoon van een wilde hond, Bruno, de trouwe bulldog, en Ben, een klein grappig beestje.

Haar beste vriend is Alex. Ze heeft hem gevonden toen hij nog heel klein was en tijdens de grote overstroming dreigde te verdrinken. Het ist alsof Alex weet dat hij zijn leven aan haar te danken heeft. Altijd ist hij bij haar , klaar om haar te verdedigen als dat nodig is. Alex is een echte vechters-baas en heel gevaarlijk voor mensen en dieren die iets kwaads in de zin hebben. Dat blijkt bij de avontuurlijke jacht op de paardendief, en nog duidelijker als Mary angevallen wordt door hongerige wolven en Alex zijn leven waagt om haar te redden.
Het is moeilijk zich voor te stellen dat al deze opwindende avonturen echt gebeurd zijn. En toch is het zo, want het meisje Mary uit dit verhaal is niemand minder dan de schrijfster van dit boek.

Een prachtig boek voor 11 tot 14-jarigen.

PRISMA JUNIORES J 159 – Het pocketboek voor de jeugd – Utrecht/Antwerpen – 1961 – 186 paginas

Oorspronkelijke titel: Ajax the warrior
Uitgegeven door Lutterworth Press, London
Nederlands van J.P.D. Baas-van Dijk
Illustraties van Eric Tansley
Omslagontwerp van R. van Griffen

Mary Elwyn Patchett (from the cover)  werdt geboren in New South Wales in Australië, tegen de grens van Queensland aan. Ze woonde op het veebedrijf van haar vader midden in het wildernis en haar beste (en einige) vrienden waren de dieren. De spannende avonturen die zij met deze beleefde, heeft zij op heel boiende manier verteld in dit boek, dat in Engeland en andere landen heel veel succes heeft. Mevrouw Patchett is eerst een tijd journaliste geweest in Australië; daarnaa ging ze naar London an daar wijdt ze zich nu helemaal aan het schrijven van boeken. Ze is dol op reizen en heeft al heel wat van Europa en Noord-Afrika gezien, maar het land waar ze het meest van houdt is het Australië van haar jeugd, dat ze in haar boeken zo levendig weergeeft.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, Uncategorized.