Het boek van kracht en snelheid, Hy Ruchlis

Wirtzfeld_20090307_3234Een platenboek voor jongens en meisjes over opvallende verschijnselen van traagheid, wrijving, zwaartekracht en snelheid.

Kracht en snelheid, dat zijn twee woorden die direct je fantasie aan het werk zetten. Bij kracht denk je onwillekeurig aan een soort Tarzan, een gewichtheffer of zoiets, of als je meer technisch bent ingesteld aan een grote tractor of een zware locomotief. Die dingen maken meer indruk op je dan een slap mager kereltje of een ouderwetse hobbelford. Bij snelheid stel je je een wielrenner voor, een oerhard schot op doel, een race-auto of een straaljager. Ook van dergelijke zaken komen we meer onder de indruk dan van een slak, een kinderfietsje  oj een boemeltrein.

Kracht en snelheid, dat kan interessant worden, maar om daar een heel boek over vol te schrijven? Je denkt dat na tien bladzijden wel alles gezegd is, want iedereen weet toch wat het is. Ho, dat had je maar gedroomd. Er zit heel wat aan vast: dingen die je eigenlijk wel weet, die je elke dag om je heen ziet als je tenminste je ogen open houdt, maar waar je nooit over nagedacht hebt. Al lezende kom je tot de ontdekking dat je een heleboel weet waarvan je niet weet dàat je het weet. Eigenlijk een beetje gek. Maar daarbij komt dat je hier veel zult ontdekken wat je echt nog niet wist.

Eigenlijk is het een leuke sport en je leert er van alles van dat je van pas komt; al was het alleen maar om een paar leuke experimenten uit te halen die op goochelen lijken.

Een interessant boek voor 12-16-jarigen.

PRISMA JUNIORES J 138 – Utrecht/Antwerpen – © 1961 by Het Spectrum – 160 paginas

Oorspronkelijke titel: Orbit, a picture story of force and motion.
Uitggeven door: Harper & Brothers, New York
Nederlands van J. de Groot

Hy Ruchlis (from the cover) was jarenlang natuurkundeleraar in Brooklyn. Brooklyn is een stadsdeel van New York. Eigenlijk is dat van geen belang, hij had net zo goed natuurkundeleraar kunnen zijn ergens midden in de prairie. Waar het op aan komt is, dat hij over zulke schijnbaar eenvoudige dingen zo interesssant kan vertellen. Wat in een leerboek meestal dooie stof blijft, wordt onder zijn hand springlevend, zo uit het dagelijkse leven gegrepen. En hij kan ook rustig praten over kunstmanen en raketten, want die komen we tegenwoordig ook dagelijks tegen, al is het niet direct bij ons in de straat of vlak om de hoek.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Uncategorized.