Het wonder van Camberwell, J. D. Beresford

Het wonder van CamberwellDe “gebedsgenezing” of “genezing door geloof”, die toevlucht voor zieken voor wie de normale medische wetenschap geen therapie meer kent, doet van tijd tot tijd veel stof opwaaien. Ondanks de soms opzienbarende resultaten spreken de tegenstanders van deze irregulaire geneeswijze van kwakzalverij, terwijl de voorstanders hem veelal als een daadwerkelijk hemels ingrijpen beschouwen. Tussen deze uiterste standpunten staat het oordeel van de objectieve beschouwer, die overigens dikwijls genoeg niet weet wat hij ervan moet denken.

De roman van dr. Martin Davies, de “wonderdokter” van Camberwell, die er soms in slaagt ongeneeslijke zieken op magische wijze hun gezondheid te hergeven, is een synthese van alle drie standpunten. Hij poogt noch de kwakzalverij, in welke vorm ook, te verdedigen, noch de lezer een onvoorwaardelijke geloof aan een in individuele gevallen verleende goddelijke genade op te dringen. Als een neutraal toeschouwer, in zekere zin als een kundig journalist, heeft de Engelse schrijver J. D. Beresford slechts de personen van zijn verhaal ieder op hun eigen wijze doen handelen en spreken. Op deze wijze ontstond een meeslepende, soms humoristische, dan weer zeer sterk aangrijpende roman, die niet zelden de diepgang van een wetenschappelijke beschouwing heeft, terwijl de geïnteresseeerde lezer hem toch geen ogenblik te droog en professoraal zal vinden.

Uitgave Success – Den Haag – Reeks N° 66 – 254 paginas

Oorspronkelijke titel: The Camberwell Miracle
Vertaald door Mevr. A. Nijhoff

From Wikipedia, the free encyclopedia

John Davys Beresford (17 March 1873 – 1 February 1947) was an English writer, now remembered for his early science fiction and some short stories in the horror story and ghost story genres. His Hampdenshire Wonder was a major influence on Olaf Stapledon.
His father was a clergyman in Castor, now in Cambridgeshire near Peterborough. He was affected by infantile paralysis, which left him partially disabled. He was educated at Oundle.
After training to become an architect, he became a professional writer, first as a dramatist, and journalist. He combined a prominent place in Edwardian literary London with time spent in the provinces, in particular Cornwall where D. H. Lawrence had an extended stay in his Porthcothan cottage.
Elisabeth Beresford, children’s writer and creator of The Wombles, is his daughter.

John Davys Beresford (17 March 1873 – 1 February 1947) was an English writer, now remembered for his early science fiction and some short stories in the horror story and ghost story genres. His Hampdenshire Wonder was a major influence on Olaf Stapledon.

His father was a clergyman in Castor, now in Cambridgeshire near Peterborough. He was affected by infantile paralysis, which left him partially disabled. He was educated at Oundle.

After training to become an architect, he became a professional writer, first as a dramatist, and journalist. He combined a prominent place in Edwardian literary London with time spent in the provinces, in particular Cornwall where D. H. Lawrence had an extended stay in his Porthcothan cottage.

Elisabeth Beresford, children’s writer and creator of The Wombles, is his daughter.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands.