De schat van Tambai, R. S. Porteous

De schat van TambaiDit avontuurlijke verhaal vol geheimzinnigheden speelt zich voor het grootste deel af op zee in buurt van een groep Zuidzee-eilanden. De 13-jarige Ken, die is opgevoed op het Tambai-eiland (misschien herinner jeje zijn vorige avontuur nog wel: De smokkelaars van Tambai, en nu in Sidney op school gaat, is dolblij als hij een lift naar huis krijgt aangeboden.
Drie eerbiedwaardige handelslieden willen in hun vakantie een poging doen een gezonken wrak met goud te lichten dat ergens in de buurt van Tambai moet liggen, en zij vragen of Ken zover wil meevaren.

Had de jongen geweten welke angstaanjagende gebeurtenissen hem te wachten staan, dan had hij vast niet zo gretig toegehapt! Eenmaal op zee namelijk blijken de mannen helemaal niet zo eerbiedwaardig te zijn als zij eruit zien, en wat nog erger is: zij hebben geen van drieën veel verstand van navigatie, zodat het Ken is die het schip door een zware storm moet sturen, terwijl de anderen zeeziek zijn; Ken die meestal wacht heeft; Ken die ervoor moet zorgen dat het schip niet op een koraalrif loopt. Maar zelfs Ken kan niet voorkomen dat er een ramp gebeurt waarvan de schatgravers, die zich de woede va de eilandbewonders op de hals gehaald hebben, het slachtoffer worden.

Prisma-Juniores J169 – Utrecht / Antwerpen – © 1961 by Het Spectrum – 154 paginas

Oorsponkelijke titel: Tha Tambai Treasure
Nederlands van C. H. Schaap
Illustraties van Wal Stackpool

R. S. Porteous (from the cover) werd in 1897 in Melbourne, Australië, geboren. Tijdens de eerste Wereldoorlog was hij in militaire dienst. Daarna werd hij opzichter op een vee-bedrijf in Queensland, totdat zijn verlangen naar de zee hem te machtig werd en hij ging varen. Hij bracht het tot een eigen boot die lange toeristentochten maakte langs het Barrier Reef. Tijdens de tweede Wereldoorlog voer hij als eerste en tweede stuurman op vrachtschepen langs de kust van Australië en Nieuw-Guinea. in die periode schreef hij zijn eerste verhaal. Het is te begrijpen dat al zijn verhalen zich grotendeels op zee afspelen. In de Prisma-Junioresreeks verscheen erder van zijn hand De smokkelaars van Tambai (J2).

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.