De strijd om de erfenis, Frank Crisp

De strijd om de erfenisDit is een verhaal waarin zoveel gebeurt en dat zo spannend geschreven is, dat je aandacht op de eerste bladzijde al geboeid wordt. En dat blijft zo tot het laatste woord.
Het speeld in het wilde, wrede Engeland van omstreeks 1520. De 18-jarige Tom Alwyn, een wees, wil zich na de dood van zijn vader bij diens familie voegen, een adelijk geslacht dat op een kasteel in het Noorden woont. Als hij geweten had wat hem te wachten stond zou hij zich misschien nog wel bedacht hebben!

Da familie Alwyn leeft namelijk onder een vreselijke bedreiging. Een voor een worden Toms ooms vermoord en als zijn grootvader niet zijn drie potige helpers had om hem te beschermen zou er niemand van de familie meer over zijn. Het heeft allemaal iets te maken met de verdwenen erfenis van Toms moeder, maar niemand weet wie die vijand van de afmilie is. Deze heeft zich om een of andere onbekende reden ten doel gesteld de hele familie Alwyn uit te roeien en dit doel probeert hij hoe dan ook te bereiken. Het komt zover dat Toms grootvader, ten onrechte verdacht van veediefstal en brandstichting, vogelvrij verklaart wordt. De oude man moet vluchten en sterft van kou en uitputting. Nu is Tom de laatste van zijn geslacht en moet hij, geholpen door een geheimzinninge boogschutter, de onbekende vijand onschadelijk zien te maken. Een gevaarlijke opdracht, die hem in een angstig avontuur doet belanden.

Een prachtig, boeiend boek voor jongeren van 12 – 16 jaar.

Prisma-Juniores J 166 – © 1961 by Het Spectrum Utrecht / Antwerpen  – 187 paginas

Oorspronkelijke titel: The Weird Archer
Nederlands  van M.H.A. van Mulken
Illustraties van J. van Oosten

Frank Crisp (from the cover) heeft een tijdlang voor onderwijzer gestudeert, maar op een gegeven ogenblik kreeg het verlangen naar de zee hem zo te pakken dat hij zijn studie in de steek liet en bij de Amerikaanse koopvaardij anmonsterde. Hij heeft op allerelei soorten schepen gevaren die hem tot in de verste uithoeken van de wereld brachten.
Maar zijn belangstelling richt zich ook op andere dingen dan schepen. Dat blijkt wel uit dit boek, dat zich op het land afspeelt.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.