Dodelijk gevaar, Eric Ambler

Dodelijk gevaarToen begon de man naar hem toe te lopen. Het viel Kenton op dat hij een blik wierp in iedere coupé terwijl hij erlangs liep, en dat hij kleine doffe ogen had die als kiezelstenen in een pafferig, ongezond uitziend gezicht gezet waren. Toen hij dichterbij kwam, ging Kenton zo dicht mogelijk tegen het raam te staan om de ander gelegenheid te geven hem te passeren, maar dat deed de man niet. Kenton keek om en zag dat hij de coupé in stond te staren. Toen liep hij met een gemompeld Verzeihung terug en verdween in de volgende wagon…

Reeks zwarte beestjes 1735 – A.W. Bruno & Zoon Utrecht / Antwerpen – 252 paginas

Oorspronkelijke titel: Uncommon Danger
Vertaling: L. van Herk
Omslag: Walt de Rijk
ISBN 90 229 1735 5
D/1977/0939/20

Eric Ambler (from the cover) publiceerde van 1936 tot 1940 zes spionageromans die van grote invloed zouden zijn op het werk van Graham Greene, John Le Carré en anderen. Hij kiest, bijna onverbloemd, partij voor de Russen en signaleert de gevaren die van de kant van Duitsland te verwachten zijn. In Dodelijk gevaar worden we mee teruggenomen naar 1936 en vergezellen de Engelse journalist Kenton naar Berlijn. Aan alle kanten dreigen fascisme en nazisme. Roemenië staat op het punt communistisch te worden, of fascistisch. Dat hangt af van een gestolen document dat Rusland kan blameren…

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Detective, Fictie, History.