Het monster van Jembu, Frank Crisp

Het monster van JembuDirk Rogers is de stoere, vor geen enkel evaar terugdeinzende kapitein van het bergingsschip ‘Sulawesi’. Hij is op weg van Hollandia naar Singapore, als hij in de verlaten Golf Jembu op Nieuw-Guinea S.O.S.-lichtsignalen opvangt. Dirk die een avontuur ruikt, gaat er natuurlijk op af en op het strand ontdekt hij een uitgeputte, zwaargewonde man, een Amerikaan, die sterft voordat hij hem kan redden. Hij heeft nog juist een vage en geheimzinnige boodschap kunnen uitbrengen voor een Amerikaanse officier die in Port Batjam op hem wacht.

Dirk heeft een ernstig gesprek met deze officier, die hem vraagt of hij de bodem van Golf Jembu wil afzoeken. Er is iets geheimzinnigs gaande in die golf! De inlanders beweren dat er een geweldig zeemonster in zit en de Amerikanen leggen hier merkwaardig veel belangstelling voor aan de dag. Maar niet alleen de Amerikanen! Dirk ontdekt dat er in de wateren om de Golf een Russische walvisvaarder met onderwater-televisie-apparatuur rondzwerft. Nu is zijn nieuwsgierigheid helemaal gewekt. Wat voor geheimen zou die Golf Jembu te verbergen hebben? Een reeks gruwelijke moorden maakt alles nog veel raadselachtiger. Dirk is nu vastbesloten het geheim van het monster van Jembu op te lossen en dit besluit stort hem in een adembenemend avontuur.

Een spannend verhaal voor jongens van 12-16 jaar.

Prisma-Juniores J 160 – © 1961 by Het Spectrum – Utrecht / Amsterdam – 152 paginas

Oorspronkelijke titel: The giant of Jembu Golf
Nederlands van C.H. Schaap
Illustraties van Piet Marée

Frank Crisp (from the cover) heeft een tijdlang voor onderwijzer gestudeerd, maar op een gegeven ogenblik kreeg het verlangen naar de zee hem zo te pakken dat hij zijn studie in de steek liet en bij de Amerikaanse  koopvaardij aanmonsterde. Hij heeft op allerlei soorten schepen gevaren die hem tot in de verste uithoeken van de wereld brachten. Hij heeft o. a. gevaren op een stoomboot die diensten onderhield tussen de verschillende Oostindische eilanden, en allerlei ervaringen die hij daarbij heeft opgedaan, kun je terugvinden in dit boek, dat in de buurt van Nieuw-Guinea speelt.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.