Willy Corsari Omnibus, Willy Corsari

OmnibusDe man zonder uniform
De zonden van Laurian Ostar
Het mysterie van de Mondscheinsonate

Enkele Bijzonderheden over de schrijfster en haar werk

Willy Corsari, in 1900 geboren te Jette St. Pierre, België, is sinds vele jaren een onzer meest gelezen schrijfster. Aanvankelijk was het haar ideaal operzangeress te worden. Zij studeerde enige tijd op de Toneelschool te Amsterdam, studeerde daarna zang te Berlijn en trad vervolgens zowel in Nederland als in Duitsland op als cabaretière.

Van kind af aan heeft Willy Corsari schriften volgeschreven met verhaaltjes en dagboeken. Haar eerste roman was Nummers, al was die bij lange na niet het eerste boek dat van haar werd uitgegeven. Zij schreef het toen zij nog geen 20 was, en nadat zij met verhalen al succes had behaald, ondernam zij een poging om het uitgegeven te krijgen. Aanvankelijk lukte dit niet en de roman bleef toen vergeten ergens in een lade liggen. Eerst geruime tijd later, toen al enige romans van haar waren verschenen, o. a. Chimera en De zonden van Laurian Ostar, kwam Nummers weer uit de vergetelheid te voorschijn en in 1932 verscheen het dan als boek, na eerst nog als feuilleton in het toenmalige tijdschrift ‘Nederland’ te zijn opgenomen. Haar grote bekendheid verwierf mevrouw Corsari met De man zonder uniform, dat in het jaar daarop werd gepubliceerd, en toen volgde het ene boek op het andere. Wij noemen daarvan: Terugkeer tot Thera, Alleen maar Peter, De jeugd van Florence Nigtingale, Een gast in uw huis, Illusies, Die van ons, Geliefde dwaas, Deze ene voorstelling, De schorpioen, Charles en Charlotte. Haar veelzijdigheid wordt geïllustreerd door het feit dat zij niet alleen romans schrijft, doch ook het moeilijke genre van het detectiveverhaal beoefent, en met groot succes.
Haar mysterieromans, zoals zij zelf deze boeken bij voor keur noemt, kunnen wedijveren met het beste dat in het buitenland op dit terrein is verschenen. De sympathieke, door en door Hollandse inspecteur Lund, die in veel van haar mysterieromans optreedt, werde al spoedig een vriend van velen. Wij noemen: De misdaad zonder fouten, De onbekende medespeler, Het mysterie van de Mondscheinsonate, Binnen drie dagen, Voetstappen op de trap, Een express stopte, Doden dansen niet, De weddenschap van Inspecteur Lund, Klokslag 12 (samen met Jan Campert), Moorden en marionetten. Zij schreef ook voor de jeugd: Wiek wint, Wieks wonderkind, De Fabertjes filmen, Circuskind.
Een voorts toneelstukken en hoorspelen. Van haar boeken verschenen in tal van landen en vertalingen…

Amsterdam N.V. De Arbeidspers MCMLVIII – 536 paginas

Willy Corsari,  zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Willy_Corsari

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie.