De verrader, Nevil Shute

De verraderEen regenachtige nacht ergens op de South Downs in Sussex. Peter Moran laat zijn auto stoppen om een man een lift aan te bieden. Tot zijn verbazing is het oud-collega-vlieger uit de oorlog die zojuist een noodlanding heeft gemaakt met een snelle bommenwerper van Franse makelij; het is nu de twijfelachtige vredestijd tussen twee wereldoorlogen in. Als Lenden het ongelooflijke verhaal van zijn abrupt afgebroken vlucht heeft verteld, bevindt Moran zich in een afschuwelijk dilemma. Maar voordat hij tijd heeft zijn standpunt te bepalen, volgen de gebeurtenissen elkaar snel op; een waanzinnige, wanhopige jacht op een man door Europa begint.

MCMLXVII De geillustrëerde Pers N.V. – Amsterdam – 250 paginas

Oorspronkelijke titel: So disained
Omslagtekening: Rien Poortvliet

Nevi Shute (from the cover)

De bekende Engelse auteur Nevil Shute (geboren 1899 in Engeland) heette in werkelijkheid Nevil Shute Norway en was vliegtuigbouwkundige ingenieur. In zijn vrije tijd, die schaars was – Norway was hoofdingenieur van het Engelse luchtschepenproject en richtte later een eigen vliegtuigfabriek op – schreef hij op zeer grondige wijze een tiental romans die wereldberoemdheid hebben gekregen. Zijn tweede roman, ‘So disdained’, die onder de titel ‘De verrader’ nu voor het eerst in Nederland verschijnt, heeft hij in zijn geheel éénmaal herschreven en sommige gedeelten zelfs twee- à driemal. Nevil Shute Norway is op zestigjarige leeftijd in Australië gestorven.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, Thriller.