De geheim agent, Joseph Conrad

De geheim agentSamen met zijn vrouw drijft Verloc een winkeltje in diverse artikelen, varierend van flesjes merkinkt en rubberstempels tot seksblaadjes en obscure krantjes. De winkel is echter slechts een dekmantel voor Verlocs eigenlijke, belangrijker werk: hij is een ‘geheim agent’ in dienst van een ambassade in Londen.

In die hoedanigheid ontvangt hij na sluitingstijd anarchisten, fungeert hij als contactpersoon voor buitenlandse spionnen en verschaft hij de ambassade de nodige inlichtingen. Op een dag verlangt de ambassade meer dan zijn gebruikelijke rapport: Verloc wordt gemaand tot harde actie over te gaan, tot het wakker schudden van de massa, tot het zaaien van onrust. Daartoe moet hij een bomaanslag plegen op de sterrenwacht van Greenwich.
Deze schrijnende, spannende, maar ook humoristische roman van Joseph Conrad is weergaloos verfilmd door Christopher Hampton, met in de hoofdrollen Bob Hoskins, Gerard Depardieu, Patricia Arquette en Jim Broadbent.

©1997 Uitgeverij Bert Bakker – ISBN 90 351 1809 X – 300 paginas

Oorspronkelijke titel: The Secret Agent
Vertaling: Dolf Konjng

Joseph Conrad
from  http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Conrad

Joseph Conrad (3 december 1857 – 3 augustus 1924) was een Pools-Engelse roman- en prozaschrijver. Hij is geboren als Józef Teodor Nałęcz Konrad Korzeniowski in Berdytsjiv, Rusland (tegenwoordig Oekraïne).

Conrad werd in 1857 geboren in het Poolse Berdyczów (tegenwoordig Berdychiv in de Oekraïne) en groeide op in een verarmde adellijke en patriottistische familie. Zijn vader, Apollo Korzeniowski, schreef politiek getinte toneelstukken en vertaalde werken van auteurs als Charles Dickens, Victor Hugo en Shakespeare vanuit het Engels en Frans. In 1861 werd Josephs vader verbannen naar Vologda, en de 4 jarige Joseph en zijn moeder gingen mee. Vanwege de slechte gezondheid van moeder en het extreme klimaat in Vologda kreeg het gezin in 1865 toestemming om naar Tsjernihiv te verhuizen, waar moeder Ewelina Korzeniowska enkele weken later overleed aan de gevolgen van tuberculose. Vier jaar later overleed ook vader Apollo Korzeniowski, waardoor Joseph op 11 jarige leeftijd achterbleef als wees. Familielid Tadeusz Bobrowski nam de opvoeding voor zijn rekening, totdat de jonge Conrad op 16 jarige leeftijd verhuisde naar Marseille alwaar hij aanmonsterde op een schip en zeeman werd.

Conrad beleefde een aantal avontuurlijke reizen, wat inspiratie vormde voor latere verhalen als The Arrow of Gold en Nostromo. In 1878 monsterde Conrad voor het eerst aan op een Brits schip voor een reis naar Konstantinopel en daarna terug naar het Engelse Lowestoft. Hij liet Frankrijk achter zich na een mislukte zelfmoordpoging in Marseille.

Amper een maand na zijn eerste aankomst in Engeland monsterde Conrad aan voor diverse reizen op Britse koopvaardij schepen. Conrad maakte zich de Engelse taal eigen via contacten met de andere opvarenden aan boord van de schepen. Ook verdiepte hij zich verder in de scheepvaart, waardoor hij in 1886 zijn papieren kreeg voor gezagvoerder koopvaardij en daarnaast verwierf hij ook de Britse nationaliteit.

Conrad maakte vele reizen naar alle uithoeken van de wereld. Zijn jongensdroom om naar Afrika te reizen kwam uit. Hij voer ver landinwaarts op de Kongo door het de toenmalige Kongo-Vrijstaat. Indrukken en ervaringen van deze reis zijn terug te vinden in later werk, in het befaamde Heart of Darkness wordt de tocht over de rivier met een stoomschip uitvoerig beschreven en dient de reis naar het binnenland ook als metafoor voor een reis naar het innerlijke van de menselijke geest. Geschokt hoe de koloniale mogendheden zich gedragen tegenover de lokale bevolking besluit Conrad na één reis ontslag te nemen.

In maart 1896 trouwt Conrad met de Engelse Jessie George, en het paar krijgt twee zonen: John en Borys.
Hoewel Conrad pas op latere leeftijd de Engelse taal leert, en het eigenlijk zijn derde moedertaal is na het Pools en Frans wordt hij door literatuur critici geroemd om zijn taalgebruik.[3] In veel van zijn verhalen en romans vormen de avonturen die Conrad beleefde als zeeman beschreven en gebruikt. Thema’s als beschaving, moraliteit en ook eenzaamheid komen verschillende malen terug en Conrad gebruikt eigen ervaringen, ook zijn jeugd als banneling, als bron.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, Thriller.