Von Ryans Exprestrein, David Westheimer

Von Ryans ExprestreinDe Amerikaanse kolonel Ryan was op en top een militair, voor wie de dienst heilig was. Wat dat betreft had hij een Duits officier kunnen zijn. Toen hij, na met zijn vliegtuig neergeschoten te zijn, in een kamp voor geallieerde krijgsgevangenen in het zuiden van Italië werd binnengebracht, was hij werkelijk ontsteld bij het zien van de wanorde die daar heerste. Als oudste officier kreeg hij de leiding over de gevangenen en meteen probeerde hij met ijzeren hand de discipline te herstellen. Dat leverde hem al gauw de bijnaam “Von Ryan” op.

Italië capituleerde en de geallieerde gevangenen wilden uitbreken om in de heuvels de komst van hun landgenoten af te wachten. Von Ryan verzette zich daartegen. Hij eiste dat alles weer even strikt en gedisciplineerd georganiseerd zou worden. Een Duits officier wist daar handig gebruik van te maken en het gevolg was dat de duizend krijgsgevangenen zonder slag of stoot in handen vielen van de terugtrekkende Duitsers. Deze wilden de gevangenen met een trein naar een kamp in Duitsland overbrengen. Toen bedacht Von Ryan een doldriest plan om de gevangenen met deze trein te laten ontsnappen. Het werd een ongelooflijk riskante tocht, waarvan elke kilometer nieuwe risico’s en gevaren opleverde. Maar Von Ryan hield vol, even straf gedisciplineerd als altijd. De ondraaglijke spanning van deze tocht trilt op elke paginas door van dit boek dat in Amerika meteen bestseller werd en waarvan een film in voorbereiding is.

N° 110 Fontein-Boekerij – Utrecht – Uitgeverij Westland – Merksem – 247 paginas

Oorspronkelijke titel: Von Ryan’s Express
Vertaling: J. F. Kliphuis
Omlsagtekening: K. Thole

David Westheimer
From Wikipedia, the free encyclopedia

David Westheimer (April 11, 1917 in Houston, Texas – November 8, 2005) was an American novelist best known for writing the 1964 novel Von Ryan’s Express which was adapted as a 1965 movie starring Frank Sinatra and Trevor Howard.
Westheimer, a Rice University graduate, worked as an assistant editor for the Houston Post from 1939 to 1946 except for those years spent with the United States Army Air Forces during World War II. As a navigator in a B-24 he was shot down over Germany and spent time as a prisoner of war in Stalag Luft III. His first novel, Summer on the Water, was published in 1948.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, History, Oorlog.