Tom Clancy’s OP-Center Verdeel en heers, Tom Clancy & Steve Pieczenik

Verdeel en heersWanneer – waar ook ter wereld – een conflict dreigt uit te groeien tot een wereldkrisis, komt OP-Center in actie.
Onder zenuwslopende omstandigheden coördineert directeur Paul Hood de interactie tussen het computercentrum en het veldteam. Militaire bliksemacties ter plekke, geregisseerd door de meest geavanceerde computerterchnologie ter wereld.

In Washington bereiden hooggeplaatste politici een explosieve actie voor : onder het motto ‘Verdeel en heers’ hebben ze in het diepste geheim voorbereidingen getroffen die een oorlog tussen Iran en de voormalige sovjetrepubliek Azerbeidzjan zullen ontketenen.
Tussen deze twee staten zal een conflict ontstaan om de rijke olievoorraden in de Kaspische Zee en de VS zullen onmiddellijk de kant van Azerbeidzjan kiezen. Op deze manier hoopt men de blik van Iran van de Westerse wereld af te leiden.
Maar of dat lukt….

© 2002 A.W. Bruna Uitgevers B.V. – Utrecht – ISBN 90 229 8495 8 – NUGI 331 – 269 paginas

Oorspronkelijke titel: Tom Clancy’s Op-Center: Divide and Conquer
Vertaling: Joost van der Meer

Tom Clancy
from http://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy

Thomas Leo (Tom) Clancy jr. (Baltimore County (Maryland), 12 april 1947) is een Amerikaanse auteur van politieke thrillers gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap; zijn naam is tevens een generieke aanduiding voor soortgelijke boeken die door andere auteurs worden geschreven.

Zijn vroege boeken hebben hun thematiek in de Koude Oorlog. Clancy bereikt in zijn boeken door nauwgezette research een grote mate van realisme. Hij besteedt aandacht aan (fictieve) eco-politieke motieven en achtergronden, in het bijzonder ook aan de technologie die bij missies wordt ingezet. Veel van zijn boeken zijn verfilmd. Een bijzondere vermelding verdienen de succesvolle computergames waar Tom Clancy aan meewerkt: de Rainbow Six-serie, de Splinter Cell-serie en de Ghost Recon-serie. Zijn twee nieuwste spellen zijn EndWar, H.A.W.X..

Biografie

Clancy droomde als kind al van een militaire loopbaan, maar een oogprobleem (hij draagt een zeer sterke bril) deed die droom in duigen vallen. In het midden van de jaren ’80 was Tom Clancy een onbekende verkoper van verzekeringen, met een passie voor de geschiedenis van de scheepvaart. Hij had Engels gestudeerd aan de Loyola Universiteit van Baltimore, en droomde ervan een roman te schrijven. Zijn eerste poging, The Hunt for Red October, kreeg goede kritieken en verkocht vrij goed. Het was echter President Reagan die Clancy wereldberoemd maakte: Reagan prees in een interview Red October aan als ‘perfect’. De daarop volgende succesvolle techno-thrillers maakten van Clancy een van de rijkste Amerikanen.

In 1996 stichtte hij Red Storm Entertainment, de firma die computerspellen ontwikkelt, die hij later verkocht voor 45 miljoen dollar.

Tom Clancy houdt zijn privé-leven goed afgeschermd van de buitenwereld.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, Oorlog, Thriller.