Voor een kans op geluk, A. Rutgers van der Loeff-Basenau

Voor een kans op gelukDe vaart van de “Miss Jane”

De “Miss Jane”, oorspronkelijk als pleziervaartuig gebouwd, was een platbodem-jacht; ze was een twee-master, met o. a. twintig jaar dienst bij het Zweedse reddingswezen achter de rug.

De route, die de Miss Jane volgede op haar vaart naar de Verenigde Staten leidde dwaars door Zweden vie het Göta-kanaal, vervolgens via Skagerrak, Noordzee, Caledonisch kanaal (Schotland) en Ierse Zee naar de Atlantische Oceaan (om het mijnengevaar zo veel mogelijk te vermijden) en toen over de Atlantische Oceaan, via Madeira en de Antillen naar Noord-Amerika, omdat deze zeilschippen route met het oog op stroomrichting en passatwinden voor zeilschepen de einig aangewezene is.

“Margriet”-Bibliotheek – De Geillustreerde Pers N.V. Amsterdam – 216 paginas

An Rutgers van der Loeff
from http://nl.wikipedia.org/wiki/An_Rutgers_van_der_Loeff

An Rutgers van der Loeff, geboren als Anneke Basenau (Amsterdam, 15 maart 1910 – Laren, 19 augustus 1990) was een Nederlands schrijfster. Ze publiceerde ook onder het pseudoniem Rutger Bas.

Biografie

Rutgers van der Loeff groeide op in Amsterdam en in het Gooi, als oudste dochter van de bacterioloog Jacob Basenau en de schrijfster-vertaalster Nora Goemans. Haar ouders hadden een turbulent huwelijk. Ze volgde het Barlaeus Gymnasium en ging klassieke talen studeren aan de Gemeente Universiteit in Amsterdam (tegenwoordig Universiteit van Amsterdam). Na de zelfmoord van haar vader in 1929 gaf ze haar studie echter op om met haar moeder vertaalwerk te gaan doen en les te gaan geven. In 1934 trouwde ze met haar jeugdvriend en studiegenoot Michaël Rutgers van der Loeff. Uit dit huwelijk werden 2 dochters en twee zonen geboren.

In 1941 debuteerde Rutgers van der Loeff tezamen met haar moeder met het boek Het oude huis en wij, een biografie van haar moeder. Haar doorbraak kwam met De kinderkaravaan uit 1949. Een groot succes werd ook Lawines razen (1954). Ze geniet vooral bekendheid als schrijfster van kinder- en jeugdboeken, maar ze heeft ook acht romans voor volwassenen geschreven. Ze schuwde in haar (kinder)boeken beladen onderwerpen niet en streefde er bewust naar haar lezers aan het denken te zetten. Dikwijls trachtte ze verschillen tussen mensen en culturen te overbruggen door misverstanden weg te nemen en begrip te kweken voor anderen.

Het werk van Rutgers van der Loeff kenmerkt zich ook door grondige voorbereiding (vaak ging ze op reis om onderzoek te doen), en ook realisme, betrokkenheid bij de personages, en veelzijdigheid. Ze beperkte zich niet tot één genre, maar schreef zowel historische verhalen, psychologische romans als thrillers. Haar werk werd vertaald in het Afrikaans, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Indonesisch, Hebreeuws, Italiaans, Noors, Portugees, Servokroatisch, Spaans, en Zweeds. Ook is haar werk vele malen bekroond, onder meer met de Nederlandse Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur, de Oostenrijkse Staatsprijs en de Duitse Jeugdboekenprijs. In 1976 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.

Op latere leeftijd begon Rutgers van der Loeff met schilderen en tuinieren. Drie jaar na het overlijden van haar man ging ze in 1985 in het Rosa Spierhuis in Laren wonen.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, History, Oorlog.