De brief van Maria Magdalena, Laurie King

De brief van Maria MagdalenaAugustus 1923. Aan her rustige, maar wat saaie leventje dat Mary Russell en echtgenoot Sherlock Holmes in Sussex leiden, komt abrupt een eind wanneer ze bezoek krijgen van een amateurarcheologe. Dorothy Ruskin toont hun een opmerkelijke vondst: een prachtig kistje waarin een fragment van een eeuwenoude tekst wordt bewaard.

De dag daarop komt de archeologe bij een verkeersongeluk om het leven. Holmes en Mary vertrouwen de zaak niet en gaan op onderzoek uit. Al gauw wordt hen duidelijk dat er geen sprake was van een ongeluk, maar van moord.
Heeft het iets te maken met het kostbare kistje, of met Dorothy’s betrokkenheid bij tumulteuze gebeurtenissen in het Heilige Land? Of draait alles om het manuscript: een brief die hoogstwaarschijnlijk door Maria Magdalena is geschreven en die grote opschudding zal veroorzaken?

© 1997 Uitgeverij Het Spectrum B.V. Utrecht – ISBN 90 274 5661 5 NUGI 332 – 287 paginas

Oorspronkelijke titel: A Letter of Mary
Vertaling: Vincent van der Linden

Laurie R. King
From Wikipedia, the free encyclopedia

Laurie R. King (born 1952) is an American author best known for her detective fiction. Among her books are the Mary Russell series of historical mysteries, featuring Sherlock Holmes as her partner, and a series featuring Kate Martinelli, a fictional lesbian San Francisco, California, police officer.

King’s first book, A Grave Talent (1993), received the 1994 Edgar Awardfor Best First Novel and a 1995 John Creasey Memorial Award. This was followed by the 1996 Nero Award, for A Monstrous Regiment of Women, and the 2002 Macavity Award for Best Novel, for Folly. [1][2] She has also been nominated for an Agatha Award, an Orange Prize, and two more Edgars[citation needed]. Using the pseudonym “Leigh Richards”, she has published a futuristic novel, Califia’s Daughters (2004).

King earned a BA degree in comparative religion from the University of California, and then completed an MA in Old Testament Theology at Graduate Theological Union where her thesis was on “Feminine Aspects of Yahweh”. She later received an honorary doctorate from the Church Divinity School of the Pacific. She has lived for many years in the hills above Monterey Bay near Santa Cruz, California. From 1977 until his death in early 2009, she was married to the eminent scholar, Dr. Noel Quinton King. They became the parents of two children, Zoe and Nathan.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, Fictie, History, Thriller.