De zuilen van Axum, Frank van Rijn

De zuilen van Axum
Vlak voor in Ethiopië en Eritrea de vlam in pan sloeg, maakte Frank van Rijn een zeventig dagen durende fietstocht naar de uithoeken van het land. Nu proberen internationale blauwhelmen er een wankele vreede te handhaven, waarbij ze ervaren dat ze meer gevaar lopen in het verkeer dan in het oorlogsgebied, ervaringen die van Rijn kan beamen. Een veel meer, zoals de steningen die hem regelmatig ten deel vielen…

© 2000 by Frank van Rijn – verschenen bij Elmar te Rijswijk

Frank van Rijn
zie ook http://www.frankvanrijn.nl/

Frank van Rijn (21-4-1948) werd geboren in Zuid-Holland en verhuisde zijn levenlang mee in het kielzog van zijn vader, Willem van Rijn, chef-staf van de Nederlandse krijgsmacht. Zo belandde hij in diverse plaatsen in Nederland en Frankrijk. Zijn schoolleven speelde zich in diverse landen af.

De middelbare school doorliep Frank van Rijn in Nederland. Achtereenvolgens UTS, HTS en TH Delft waar hij elektrotechniek studeerde. Na zijn studie gaf Van Rijn enkele jaren les, maar al gauw trok het avontuur van de fiets meer dan het leraarschap.

Ruim 25 jaar ondeneemt hij fietstochten naar alle uithoeken van de wereld, bij voorkeur over ongebaande wegen en geheel en al self supporting. Inmiddels heeft hij 10 keer de aarde gerond! Met een scherp oog voor details heeft hij in de afgelopen jaren een aantal van zijn reizen opgetekend in een zevental boeken, waarvan de laatste zes, inclusief Revanche in de Andes, door Uitgeverij Elmar werden uitgebracht.

Frank van Rijn, een man die gedijt bij een temperatuur van 35° en hoger, woont in het Drentse Doldersum, verzorgt tal van lezingen en mag zich verheugen in een grote belangstelling. Lezingen voor een publiek van duizend mensen en meer vormen geen uitzondering voor deze sober levende man die zijn publiek weet te boeien en met zijn droge humor telkens in staat is grote hilariteit teweeg te brengen.

Frank van Rijn is een van de weinige auteurs die het woord manuscript op zijn juiste waarde weet te schatten. Zijn handgeschreven kopij is in deze tijd bijna een curiosum en sluit naadloos aan bij deze avontuurlijke reiziger, die zich menigmaal een weg moest eten langs de schimmelplekken die zijn wekenoude brood vertoonde. Een kluizenaar? Nee, maar wel iemand met een groot hart voor de mens en de natuur, getuige zijn vele bijdragen aan projecten van de Lepra Stichting, maar ook een man die de ontwikkelingen in de wereld op de voet volgt.

Afgezien van zijn passie voor de fiets als transportmiddel is Van Rijn een kenner van klassieke muziek en een begenadigd schaker.

Geplaatst in Boeken in het Nederlands, History.